Правосуђе БиХ

Жељка Добрић
Правосуђе БиХ

У правосуђу БиХ много тога је нелогично и сумњиво, и то није никакав лични, злонамјеран став, већ чињеница, до сада потврђена десетинама пута.

Како ствари стоје, та чињеница ће се још једном потврдити и на случају Бранимира Главаша, који је осуђен за злочине над Србима у Осијеку. Хрватска треба да БиХ достави пресуду Главашу, коју затим треба да потврди Суд БиХ, надлежан за ратне злочине, и да да Главашу могућност да се жали.

Судећи према ранијем раду поменутог суда, Главаш би на слободи могао да дочека дубоку старост, а све захваљујући правном лијеку жалби и неефикасности и политичкој подложности Суда БиХ.

Уз дужно поштовање часним појединцима, много је у правосудним институцијама БиХ оних који прекрајају правила по својој мјери, одлучују мимо реда и закона који ће предмет када доћи на одлучивање, доносе политички мотивисане одлуке, суде већином Србима да дају кредибилитет тврдњама да су геноцидан народ, а сваку критику окарактеришу као притиске на институцију...

У којој то демократској земљи предсједник једног суда може да поднесе тужбу својим судијама, као што је то урадила предсједник Суда БиХ Медџида Кресо, жалећи се на оцјену Високог судског и тужилачког савјета БиХ да је њен рад тек задовољавајући, односно, на најнижем нивоу? A који би частан судија онда забранио законско право институцији да оцјењује рад његовог надређеног?

Суд БиХ неријетко говори устима сарајевске чаршије, па су његове судије предводиле хајку на политичаре који су се замјерили чаршији, те доносили одлуке које директно и индиректно иду у корист Бошњака.

Ништа боља ситуација није ни у Уставном суду БиХ који је, да се не би замјерио OHR-у, прогласио уставним члан Закона о поврату станова којим се директно крше људска права некоме, само зато што је војно лице. Не зна се шта је лицемјерније, то што је једна таква институција донијела очигледну политичку одлуку да се не замјери високом представнику чију протекцију су Бошњаци камчили свих ових година или чињеница да је у одлуци која легализује отимачину српских станова у Сарајеву децидирано наведено да је то "општи интерес, који је изнад појединачног".

Правосуђе у БиХ није проблем само Србима, већ сваком грађанину БиХ који се сутра може наћи на оптуженичкој клупи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана