Правосуђе БиХ

Горан Маунага

Након што је судија Џоана Корнер, представник мисије ОЕБС-а, сачинила квалитетан извјештај о процесуирању ратних злочина на нивоу БиХ и о раду, односно нераду Тужилаштва и Суда БиХ, дошло је вријеме и да те институције макар дају одговоре на налазе и препоруке Корнерове.

Предсједница тог суда Медџида Кресо сложила се са свим налазима и констатацијама Корнерове у вези са нерадом Тужилаштва, али је одбацила већину критика које је Корнерова упутила тој институцији.

Док чекамо став Сталне комисије за ефикасност судова о том извјештају, као и реаговање Тужилаштва на упућене критике, треба признати да је Кресо, бар када је ријеч о начину рада Тужилаштва, у праву.

Чињеница је да је Тужилаштво, поред осталог, како су то навеле и Корнерова и Кресо, у многим сложеним предметима ратних злочина подизало више појединачних оптужница и на тај начин умањивало значај и тежину таквих предмета.

Радило се, наравно, о предметима ратних злочина почињених над припадницима српског народа.

Даље, обје су се сложиле да је Тужилаштво одговорно за пад квалитета оптужница, лош приоритет предмета, подизање оптужница у једноставним умјесто у сложеним предметима те за цијепање сложених на више мањих предмета.

Наиме, чињеница је да је проблем у раду Тужилаштва далеко сложенији, јер тужилаштва воде политику гоњења која може довести до стварања селективног приступа за многе пресуде, за шта Тужилаштво БиХ терете и удружења породица страдалих као и власти Републике Српске.

Међутим, најгоре по друштво је када Суд и Тужилаштво у тандему раде негативно, као што је то показао најновији примјер одлука у вези са паљењем зграде Предсједништва БиХ. Док Тужилаштво против одговорних није подигло оптужницу за тероризам, Суд БиХ је судио иако је био ненадлежан у том процесу, па су и те пресуде на минималне казне затвора укинуте.

Тако је нада да ће силне афере у правосуђу на нивоу БиХ бар привремено бити заустављене након што је објелодањен извјештај Корнерове, пала у воду.

Све то говори само једно - независно, професионално и одговорно правосуђе у БиХ није остварено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана