Право на референдум

Жељка Башић
Право на референдум

Могућност да се становници Републике Српске изјасне о неком (за њих веома битном) питању изазвала је лавину пријетњи које су фабриковане у сарајевској кухињи, која свакодневно свјетским политичким институцијама сервира искривљену слику о наводним лошим намјерама РС и њеном наводном подривању функционисања институција БиХ.

Није, изгледа, било бољег начина него да на рачун демократског права становника Српске, они који цијело вријеме коче напредак БиХ према ЕУ и ни у једном тренутку не показују спремност на договор са лидерима РС, сву кривицу за кашњења и застој БиХ, покушају да пребаце на РС и њене највише институције.

Тако су надлежне из РС који желе да "освјеже" Закон о референдуму у РС, који датира још из ратне 1993. године, представници бошњачких странака већ оптужили да планирају сецесију, да руше цјеловитост БиХ, понашају се антиуставно, антидејтонски и да не поштују вољу OHR-а.

Референдум, као облик највишег демократског права сваке слободне земље, Бошњаци тумаче као валоризацију етничког чишћења.

На тај начин испада да све државе у Европској унији и ван ње могу слободно да распишу референдум за свако питање, а да РС нема право да пита своје становништво било шта.

A ако га и пита, Бошњаци ће сматрати да је тиме њихов животни интерес доведен у питање.

Јер, како другачије схватити дизање прашине у тренутку док референдумско питање још нико није ни споменуо, већ се ради на измјенама Закона о референдуму?

Сами Бошњаци својим подметањима дали су дефиницију референдумском питању – сецесија (коју нико у РС није ни споменуо) и алармирали OHR да бонским овлашћењима покажњава највише законодавне установе у Српској и њене званичнике.

Референдум је право које народ користи свугдје у свијету, а да се око тога не диже галама. Тако би ваљда требало да буде и овдје, али ипак није.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана