Право на породицу

Милијана Латиновић

Породица је темељ, стуб и кров сваког друштва, а велико и здраво потомство циљ сваке породице.

Међутим, за више од 400 дјевојчица и дјечака у РС топли дом и безбрижно дјетињство су само пусти снови и неостварене жеље, јер одрастају без адекватног родитељског старања. Родитеље им често мијењају социјални радници, психолози или тете које брину о њима, а браћу и сестре малишани који попут њих одрастају у домовима.

Једина жеља већине ових малишана је топли мајчин загрљај, о којем само могу маштати, јер мајку због болести, сиромаштва или неког другог разлога никада нису ни упознали или су брзо остали без њене љубави.

И док бројни парови са жељом за потомством сигурно уточиште желе приуштити и некоме од ове дјеце, посљедњу ријеч у свему има закон. А слово закона каже да усвојено може бити само дијете узраста до пет година које нема живе родитеље, или су га они напустили, или из неких само њима познатих разлога дали сагласност да буде усвојено.

Захтјеви за усвајање се гомилају у центрима за социјални рад, породице остају без потомства, а дјеца због дуготрајних процедура остају без и оне најмање шансе да ће добити породицу.

Нико од њих није тражио да буде рођен. Нису бирали родитеље, земљу или вријеме када ће се родити, а тек што су дошли на свијет препуштени су сами себи.

Многи од њих своју оазу мира пронађу у домовима за дјецу, али и ту закон има шта да каже, па су након што напуне 18 година поново на истим мукама. Куда и како даље?

Поново се враћа онај добро познати осјећај одбачености, који су годинама успијевали некако да потисну и да се бар на тренутак осјете дијелом једне велике породице.

Свако од ове занемарене дјеце заслужује пажњу, љубав и кров над главом. Кад о њима већ нису мислили они који су их донијели на свијет, друштво мора да им пружи уточиште. Морамо се макнути корак даље од писања закона и стратегија и учинити нешто конкретно за свако ово дијете. Јер сваки дјечак и дјевојчица имају право на безбрижно дјетињство и право на породицу. Не смије постојати ниједан једини закон који ће им то на било који начин ускратити, кад су им већ ускратили они најближи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана