Право на одбрану

Свјетлана Тaдић
Право на одбрану

У мјесту Доња Кола надомак Бањалуке јуче су многобројни становници Републике Српске изразили незадовољство радом Суда и Тужилаштва БиХ. На тај начин су најбоље показали шта мисле о раду ове двије вјештачке институције створене вољом међународне заједнице и високог представника.

Неправедно осуђеног генерала Војске РС Новака Ђукића у настојању да добије фер суђење и да се сви докази одбране узму у обзир подржали су чланови његове породице, становници, али и највише руководство Борачке организације РС.

Суд БиХ осудио је генерала Ђукића на 25 година затвора на климавим доказима и сумњивим вјештачењима. Не само да је спорно на основу чега је осуђен него Суд БиХ није ни размотрио нове доказе које је Ђукићева одбрана доставила уз захтјев за преиспитивање пресуде. Такав је случај и са многобројним српским борцима и онима који су се борили за стварање и опстанак Српске.

Да Суд и Тужилаштво БиХ раде по двоструким аршинима и масовно осуђују Србе, али не и оне који су чинили злочине над њима, јасно је већ одавно. Случај Ђукић је један од очигледнијих примјера пристрасности и мисије сарајевског правосуђа.

Нису спорне оптужбе за злочине, као што није спорно да су током рата у БиХ на свим странама чињени злочини, али је спорно да оптужени Срби не могу да рачунају на фер и правично суђење. Ваљда је то плод хипотеке да су унапријед осуђени и да би за сваког судију био невиђени блам ако би се усудио да напише ослобађајућу пресуду за Србина, макар он и најнижем официру цијели рат воду доносио.

Док Срби труну по затворима бошњачке политичке и ратне вође и поред бројних доказа слободно шетају. Да би правосуђе БиХ повратило углед и вјеру у Српској неопходно је да неко од њих буде процесуиран. Први кандидати су сигурно ратни члан Предсједништва РБиХ Ејуп Ганић и генерал Aрмије РБиХ Јован Дивјак, који су директно учествовали у паљењу искри које су изазвале четворогодишњи рат и стравичне злочине на свим странама.

Слика послата из Доњих Кола није само обични скуп подршке осуђеном генералу Ђукићу. Она јесте и мора да буде слика јединства српског народа, који више не жели да трпи неправду и који тражи да се тиранија правосуђа БиХ заустави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана