Право на мишљење

Жељка Домазет

Чињеница да се од формирања правосудних институција на нивоу БиХ никада није десило да приликом изрицања пресуде у судници није присуствовао нико из Тужилаштва БиХ и да је судија Србин издвојио мишљење и из револта није ушао у судницу, требало би да буде јасан аларм Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) да се дебело позабави проблемима који раздиру правосуђе на нивоу БиХ.

Међутим, умјесто поспремања стања у Суду и Тужилаштву, ВСТС је кренуо да се обрачунава са кадровима који су смогли снаге да укажу на проблеме.

Тако се тужилац Мирослав Јањић, који је отворено у јавности проговорио да у правосудном систему на нивоу БиХ нешто опасно смрди, нашао на удару дисциплинског тужиоца. Од подизања оптужнице па до изрицања ослобађајуће пресуде Орићу, овај тужилац је добио десетак којекаквих дисциплинских пријава, лажно пријављивање за наводно узимање мита и пријетње смрћу њему и његовој породици.

Када је ријеч о дисциплинским  пријавама, до сада су ријешене четири и све у Јањићеву корист, док се пријетњама смрћу нико од надлежних није озбиљно позабавио, иако су уредно пријављене. Индикативно је такође да су чак двије дисциплинске пријаве Јањићу пристигле уочи изрицања ослобађајуће пресуде Орићу, као и да су, како тврде из Канцеларије дисциплинског тужиоца, услиједиле по службеној дужности након изрицања пресуде, те стога нису ван памети  тврдње добро поткованих правника да све оне који мисле својом главом и који се не либе да кажу оно што мисле треба ућуткати.

Ако се не крије да је Канцеларија дисциплинског тужиоца по службеној дужности покренула дисциплинску пријаву против Јањића само зато што мисли својом главом и не либи се да јавно каже своје мишљење, поставља се питање због чега "ревносно Тужилаштво" није по службеној дужности отворило процес против свих оних који су испред правосудног комплекса махали ратним заставама, узвикивали "Алаху-екбер" и безочно вријеђали српске жртве. Јасно је да се правосудне институције на нивоу БиХ не мијешају у свој посао и да раде по политичком диктату бошњачке политике како би од свих ратних злочинаца из реда бошњачког народа направили хероје.  

Након свега што се дешава тужиоцу Јањићу, неспорно је да ће свако онај ко мисли својом главом у правосудним институцијама на нивоу БиХ и ко је спреман да каже то што мисли бити прогоњен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана