Право јачег

Горан Маунага

Нико у БиХ поуздано не зна чиме се конкретно у овој земљи бави америчка приватна војна фирма Military Proffesional Resources Incorpоratied (MPRI). Они рачуне никоме у БиХ не полажу, а о њиховом тајном дјеловању нико не смије ни да их пита, јер се једноставно ради о специјално повлашћеној фирми која наступа с позиција силе.

Такво дјеловање неке стране приватне фирме у било којој сувереној и демократској земљи једноставно је незамисливо. Зато је такав начин рада MPRI у БиХ један од најпрецизнијих показатеља о томе шта је, каква је и гдје се на свјетској мапи уређених земаља налази БиХ.

Сазнање да MPRI, послије свега што се о тој свјетски озлоглашеној фирми зна, и даље неконтролисано мешетари по БиХ, чињенично максимализује и штетност улоге OHR-а. Да није OHR-а и његовог вишегодишњег погубног дјеловања по БиХ, онда сигурно не би више било ни основа за такво дјеловање фирми попут MPRI.

Поражавајуће је сазнање да Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ, чак ни њен предсједавајући, нису информисани о томе шта и за кога MPRI ради у БиХ.

Посљедњих година, сада чак и деценија, овдје смо одлично упућени у постојање и функционисање права јачега. Један од најбољих примјера за то је и начин функционисања MPRI, али свјетски силници и моћници бар не би требало да буду толики лицемјери да нам говоре о демократији и владавини права док овдје, на тај начин, дјелују њихове моћне фирме.

Зло које је српском народу својим дјеловањем у посљедње двије деценије нанијела MPRI, од NATO бомбардовања Републике Српске до протјеривања 200.000 Срба из Хрватске, никад неће бити заборављено.

И поред очигледне владавине права јачег, никад не треба престати вјеровати да ће то право, као и правда, наћи пут до истине. Федерални суд у Чикагу прихватио је тужбу српских удружења у САД поднесену против MPRI. Ту су, наравно, и докази.

Послије тог, у случају да исход судског процеса буде позитиван по подносиоце тужбе, удружења жртава рата из РС, као и сама Српска, имаће отворена врата да поднесу сличну тужбу.

Ако пресуде буду у корист подносилаца захтјева, то би био бар мали дио сатисфакције за злочиначко NATO бомбардовање само једне од зараћених страна у БиХ. У то треба вјеровати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана