Правно-политичко насиље

Мирослав Филиповић
Правно-политичко насиље

Колико је кварна и лицемјерна политика међународне заједнице у БиХ најбоље свједочи изјава премијера Републике Српске Милорада Додика да је прије три седмице добио понуду да прихвати уставне промјене, а да би заузврат била заустављена истрага Тужилаштва БиХ против њега.

Начело демократског одлучивања представници демократске међународне заједнице замијенили су принципом уцјене, силе, правно-политичког насиља и дрског ниподаштавања народа ове земље, њихових институција и легално изабраних представника власти.

Тиме долазимо у бесмислену ситуацију у којој они који раде на "демократизацији друштва и јачању владавине права у земљи" користе антидемократска и антиуставна средства у фиктивној борби за правду, истину и помирење у БиХ. Њихово најјаче оружје су монтирани судски (политички) процеси против свих оних који се усуде да мисле другачије од њих.

Може ли се правно-политичким насиљем уводити демократија? Шта је демократија у БиХ? Је ли то можда произвољно тумачење међународног права и елементарних конвенција о људским правима и слободама, како то у овој несрећној земљи раде разноразни међународни управитељи сваки пут када желе да створе некакав квазиправни оквир за њихову самовољу и диктатуру.

Тако су себи поједини представници међународне заједнице, произвољним тумачењем анекса Дејтонског споразума, дали статус средњовјековног инквизитора, који може све да поништи, наметне, уклони и погази, не поштујући ни законе ни уставе ове земље, па чак, неријетко, ни одлуке и законе које су и сами донијели.

Управо они сваки став, одлуку и мишљење (случајно је ријеч о ставовима званичника Српске), који нису по њиховој вољи, могу да прогласе антидејтонским и запријете најоштријим санкцијама.

Истина је оно што они кажу. То је аксиом. Нико нема право ни на помисао да анализира њихове одлуке, а посебно не да их покуша оспорити.

Зато су охрабрујући сигнали из Вашингтона и Брисела да је међународно туторство препрека европском путу БиХ и да мора бити што прије окончано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана