Правница Кресо

Жељка Добрић
Правница Кресо

БиХ је земља апсурда, правне несигурности, дубоких подјела и селективних истина, што доказују и иступи првих људи у институцијама БиХ.

Предсједник Суда БиХ Медџида Кресо у петак је тенденциозно изјавила да је цијели регион талац Тужилаштва за ратне злочине Србије и ставила се у одбрану осумњичених за ратне злочине у Добровољачкој улици Ејупа Ганића и Јована Дивјака. Још горе, изједначила их је са свим другим грађанима говорећи да ни они не смију да путују, јер ће их због Србије тамо негдје ухапсити.

Политичка реторика Медџиде Кресо, њено селективно изношење чињеница и политичких оцјена би је, да смо у нормалној, демократској држави, коштале мјеста предсједника суда. Проблем настаје и када сагледамо њену стручност за обављање те битне функције.

Медџида Кресо оптужује Тужилаштво за ратне злочине Србије за дестабилизацију региона због тога што је тражила изручење Ганића и Дивјака оптужених за ратне злочине, а прећутала чињеницу да њен први сарадник - Тужилаштво БиХ води истрагу против истих тих особа, за исте те злочине.

Да је Медџиди Кресо, заиста, стало да од БиХ направи правну државу, изврнула би и Сарајево и Лондон док не нађе гдје је и ко је загубио захтјев за изручење Ејупа Ганића БиХ. Да вјерује у његову невиност, и сама би се потрудила да дође пред њене судије у Сарајеву, да се та његова невиност и запечати судском пресудом, па да живи као слободан човјек.

Медџида у својим иступима не износи ниједну чињеницу која би убиједила било кога да Суд БиХ није политички суд. Умјесто тога, Кресо износи политичке оцјене и призива међународну заједницу да заштити Суд БиХ.

Да ли Медџида Кресо мисли да се може сакрити шта се ради у БиХ и да може да забрани јавности да критикује рад Суда? За почетак, у Лондону, а све су прилике и у Бечу, видјеће како она види правосуђе у својој земљи која већ годину не пита гдје јој је захтјев за изручење човјека оптужног за злочине.

Aпсурди у БиХ очигледно ће ићи до граница прихватљивих само Медџиди Кресо и њој сличнима, а тако ће нам бити док међународна заједница буде штитила само продане појединце и док тим истима буде битнији њихов џеп и благостање него сав народ у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана