Правна одлука

Ведрана Кулага Симић

Посебни људи и значајни датуми одувијек имају посебно мјесто у календару. И ти дани су, сами по себи, посебни и значајни. Такав је био и овај, Видовдан.

Претресно вијеће Хашког трибунала донијело је јуче ослобађајућу пресуду по првој тачки оптужнице против бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића, која га је теретила за геноцид у седам општинама током 1992. године.

Овим је скинута вишегодишња “геноцидна” етикета са српског народа у седам општина и омогућен нови, и уједно исправни, поглед у будућност.

Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник сада поново могу да “дишу”, јер је званично, судски, још једном потврђено да у њима није било никаквог геноцида.

Ослобађајућом пресудом је потврђено оно што, између осталих, представници Републике Српске, али и обични грађани дуго покушавају да докажу. Неће они ништа него само истину која је потребна свим народима на овом простору. Истину коју историја неће описати “геноцидном”.

Трибунал је овом одлуком направио важан корак ка утврђивању чињеничног стања и донио једини исправан, правно утемељен суд: да доказа о геноциду нема. Осим пропаганде, која је одлуком суда претрпјела тежак ударац.

Они који су се годинама клели у “објективност” овог суда, сада га нападају. Не одговара им када се урушава дуго година грађена кула од лажи и обмана.

Предуго се слушала једна истина, предуго се судило пропагандом, а не судским чињеницама и доказима. Предуго су само једни били злочинци и када били нису, а други нису били жртве ни када су били. Превише је то геноцида и за Други свјетски рат и за холокауст.

Наравно да се злочини не могу порицати и то су и РС и Србија и српски народ давно схватили и прихватили. На друге је дошао ред да се науче. Да признају злочине почињене у њихове име и почну пажљивије да поступају са тако тешким дјелом као што је “геноцид”, јер су и тако ужасан злочин његовом злоупотребом у пропагандне сврхе покушавали да деградирају и излижу.

Репови ратних дешавања још увијек су дугачки, али јасна је црта између убиства, злочина или геноцида. Само правда, право и правичност моћи ће да саставе прави мозаик слагалице зване “истина о рату у БиХ”. Aко се то икада деси. Ово је нада да се ипак ствари крећу у том правцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана