Правично расипање

Свјетлана Шурлан

Новац пореских обвезника у институцијама на нивоу БиХ се расипа. То је чињеница потврђена безброј пута кроз многобројне анализе, али и извјештаје Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Из године у годину се понавља прича о исплатама спорних дневница, трошкова за егзотична путовања, за коришћење службених аутомобила, телефона, за иће и пиће запослених у заједничким институцијама... Из године у годину трошкови институција БиХ расту, а ефикаснији рад изостаје.

Тако је и са правосудним институцијама БиХ које су за пола године потрошиле чак 24,5 милиона марака буџетског новца.

Свега четири установе, Високи судски и тужилачки савјет, Суд, Тужилаштво и Уставни суд на нивоу БиХ, ове године спискале су два милиона марака више него за исти период прошле године.

Ово је свакако доказ да у институцијама БиХ не постоји намјера да се штеди иако се та прича промовише одувијек.

Од 24 милиона марака, скоро све, и то око 20 милиона марака потрошено је, ни мање ни више, на текуће трошкове. Тако су правосудне институције скоро цјелокупан буџет потрошиле на плате, различите накнаде, путне трошкове, телефон, струју, набавку материјала и одржавање. 

Преостали новац, око четири милиона марака, уложен је у капиталне пројекте.

Колико је рађено на процесуирању предмета ратних злочина, али и предмета криминала и корупције, најбоље показује очигледно незадовољство јавности, а које не јењава годинама.

Захтјеви за привођење правди одговорних за многобројне злочине не престају да пристижу, али ефекти рада правосудних институција су минорни.

То потврђују и пресуде Европског суда за људска права којима су многобројне пресуде Суда БиХ оборене јер се погрешно судило и пресуђивало.

Одговорност за то нико није сносио, као што одговорност нико не сноси ни за милионе без оправдања потрошених пара буџетских обвезника.

Једино постојање јасног система одговорности за (не)учињено може довести до постојања правде и враћања повјерења јавности у правосудни систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана