Правда

Жељка Добрић
Правда

Јуче је у Братунцу стотине суза пало за 3.267 Срба, од којих највише жена и дјеце, које су на подручју средњег Подриња и Бирча током рата деведесетих година прошлог вијека убили монструозни "хероји" Aрмије РБиХ.

Падају сузе већ годинама за палим српским живљем широм Републике Српске, али су оне, за дио ове земље и нажалост дио свијета, до сада биле мање вриједне.

Медијска тишина о братуначким жртвама на сарајевским порталима јуче је говорила све, а не треба посебно помињати да је дан прије помен у Сребреници био вијест дана.

Aли да је вријеме за промјене већ пред вратима показала је спремност Европе да са представницима власти сједне и на сто стави сва отворена питања и све оно што онемогућава нормалан живот и помирење у овој земљи.

Стара прича оних који би, да не трче са којекаквим "високим", већ одавно требало да буде потрошена, сада ће морати бити образложена.

Кривци за масакр српског народа Подриња и Бирча, за које још нико није одговарао, иако је Република Српска Тужилаштву БиХ уступила исцрпне доказе за лица која су имала командну одговорност, биће изведени пред лице правде.

Сваки идући покушај било којег судије или тужиоца да на питање о току истраге било којег злочина над Србима укључи стару плочу да је истрага у току или да су то сложени случајеви, биће заустављен.

Пандорина кутија је отворена, а ко ће моћи да се избори са истином показаће се врло брзо.

Јер у вријеме првог дијалога о промјенама у правосудном систему већ се показало коме одговара овакво правосуђе БиХ. Јасно је зашто ФБиХ игнорише реформу, јер јој Суд и Тужилаштво БиХ као такви одговарају. Зашто би јој и сметало, када су први људи Федерације инсталисали своје послушнике на челна мјеста па поједини страначки лидери одлучују о кривици, злочинима и оптужницама. Струка, ако је тамо и има, не одлучује ни о чему.

Да их реформа и реформисано правосуђе, које ће послужити својој сврси и оправдати милионе које сваке године гута, плаши, већ су невјешто покушали да сакрију.

И грчевито се држећи за непостојеће разлоге, за исто тако неоправдано постојање правосудних институција БиХ, само показују ко и како заговара анархију и у 21. вијеку.

И то што смјењују оне који загребу испод површине и оголе бар дјелић наше и њихове истине, неће им помоћи.

Лавина је покренута и више нема повратка. Сузе које су квасиле и дан-данас квасе образе мајки, сестара, кћерки и унучића свих који су невино пали, нису биле узалудне. Правда стиже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана