Правда за Трново

Жељка Домазет

Двадесет година послије рата за све оне који су иоле упућени у ратна дешавања довољно је рећи Трново и знати да је ово мјесто синоним страдања православних мученика. Ова источносарајевска општина и њени преживјели становници већ двије деценије чекају правду за своје звјерски убијене немоћне и недужне цивиле, преклане, спаљене и побијене старце, дјецу и нејач.

Трново, како и данас свједочи сваки његов житељ, прошло је трновит ратни и поратни пут. Овај мали град подно Трескавице и Јахорине већ 20 година покушава се дићи из пепела, у који га је претворила муслиманска кама. Сваки дјелић ове мале општине, у којој је поубијано и спаљено све што се нашло на путу разузданих хорди, тражи правду и суд праведника, да се коначно смири. Безуспјешно вапи да сви они који некажњени и данас шетају овим градићем одговарају за злодјела која су починили.

Правду тражи и породица двогодишњег Милуна Тешановића кога су убили злочинци, поломивши му руке у којима није могао да држи ни своју флашицу. Правду иште и родбина закланог старца Мирка Крављаче и Данила Мишковића, коме су на цјепалу одсјекли главу. Глас праведника тражи и убијени трновски поп Недељко Поповић, кога су убили, а цркву, као и остатак Трнова, спалили. Пресуду од богиње правде иште 11 трновских синова јединаца и њихове мајке и очеви, којима се лоза угасила у овом пострадалом мјесту мучилишту. Правду тражи трновита судбина Трнова, да би сутра могла прогледати и окренути се будућности.

Сви из овог најстрадалнијег градића у цијелој регији двије деценије вапе безуспјешно и траже да глуве и нијеме правосудне институције ове земље коначно проговоре и казне злочинце, који им се свакодневно из комшилука ругају.

Од почетка рата Трново су нападали и муџахедини и вехабије, а данас, послије ових ратних погрома, сви они који су затворили врата правде и дозволили злочинцима да ходају некажњени. Не буде ли ово мучилиште макар трачком свјетлости обасјао глас праведника, БиХ ће бити претворена у земљу мрака, из којег никада неће изаћи. Сви они који се оглуше о ове злочине морају знати да ће их стићи ако не људска, а онда Божија казна, као и оне који су злочине починили.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана