Правда за пушаче

Цвија Мркоњић

Незамисливо је да се грађани Српске, десет година након што је Закон о забрани пушења ступио на снагу, и даље оглушују о забрану и не бирају мјесто гдје ће уживати у овом најраспрострањенијем пороку.

Истовремено, пушачи траже своја права, односно одвојени простор у сваком угоститељском објекту, а док им се то не обезбиједи, неће се либити да запале цигарету тамо гдје треба да бораве непушачи.

С друге стране, непушачи се не буне гласно, не зову инспекцију, већ затварају очи и гунђају у себи када им "љути противници" димом обиљеже територију.

Према подацима Републичке управе за инспекцијске послове, 20 општина доставило је извјештаје здравствених инспекција који су показали да је у првих девет мјесеци ове године у 11 случајева изречена забрана пушења на јавном мјесту. Због тога је издат један прекршајни налог у вриједности од 1.000 марака.

Двије трећине општина још нису доставиле извјештаје, па се може очекивати да ће коначан број прекршаја ове забране за читаву 2014. годину бити већи.

Иако су прописане казне у висини између 100 за појединца и 15.000 марака за правно лице, чини се да ударац по џепу није довољан. Међутим, то не представља препреку за страствене пушаче, а да "ћеиф" није скуп показује и чињеница да велики број пушача тјера инат све вишим цијенама цигарета и не одриче их се "пошто - пото".

Многи и не знају да закон прописује да на јавним мјестима пушење може бити дозвољено уколико објекат има одвојену просторију која мора бити означена симболом цигарете или натписом "Просторија за пушење" и ознаком "Забрањен улаз лицима млађим од 18 година".

Остаје да видимо да ли ће се и у наредних десет година димна завјеса спуштати на овај закон или ће санкције бити пооштрене за оне који га крше, па ће их можда то натјерати да угасе цигарету. Ипак, они који воде рачуна о свом здрављу, али и околини, требало би да размисле о остављању цигарета, не због новца и закона, већ првенствено због превенције болести које односе све више живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана