Правда у раљама политике

Жељка Домазет

Човјек који је признао да је запалио зграду Предсједништва БиХ, начинио штету од готово пола милиона марака и уништио историјско благо непроцјењиве вриједности, осуђен је, вјеровали или не на годину затвора.

Оваквом пресудом за паљење најзначајније институције у овој на све начине чудној држави на најдиректнији начин послата порука свима нама у овој земљи да до највиших институција слободно можемо да држимо као до лањског снијега.

Ова је пресуда показала и да су правосудне институције на нивоу БиХ постале кључне институције за креирање политичких односа у овој земљи.

Јер овај догађај је у случају Хасима Трнке осуђеног за паљење зграде третиран као изазивање опште опасности, а само неколико мјесеци раније у процесу против сада бившег директора SIPA Горана Зупца ово кривично дјело окарактерисано је као терористичко за које је запријећена највећа могућа казна.

Да иронија буде већа тужилац Дубравко Чампара у случају Трнке био је тужилац, док је у оном који је вођен против Зупца био свједок Тужилаштва БиХ. Тужилац који је водио процес против осуђеног и оптужио га за изазивање опште опасности, у случају који је током прошле и ове године вођен против бившег директора SIPA као свједок је тврдио је да је паљење зграде Предсједништва тероризам и да га као таквог треба третирати. За своје свједочење прибавио је подршку још једног колеге из Тужилаштва, као и директора Федералне управе полиције Драгана Лукача.

Када се сва прича о паљењу зграде Предсједништва БиХ сложи, јасно је као дан да је некима, а у првом реду кадровима СДА засметао Зубац и да га је требало склонити унапријед осмишљеним политичким процесом. У дебелој спони политике и правосуђа БиХ, у томе су и успјели.

Нејасно је ипак након свега чиме ће и Тужилаштво и Суд БиХ оправдати чињеницу која је испливала на површину - да се једно те исто кривично дјело у једном случају третира као тероризам, а у другом као изазивање опште опасности. Хоће ли ико од оних који држе до дигнитета правосуђа покренути поступак? Да ли ће цијели случај третирати Високи судски и тужилачки савјет који би морао да разјасни какве то тужиоце именује и да ли би због онога што чине требали бити санкционисани?

Док се то не деси, док се не рашчисти цијела ова ујдурма смишљена да би били склоњени они који сматрају да политици није мјесто у правосудним клупама, у овој земљи ће за једне важити једни, а за друге други закони, а тужиоци и судије биће само инструменти да се склоне сви они који не желе играти како политика свира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана