Правда на суду

Ведрана Кулага Симић

Лани је против БиХ и њених институција поднесено више од 500 тужби незадовољних грађана БиХ, али и оних који су на платној листи буџета.

БиХ и њене институције из појединих парница изашле су као побједници, у другима су судије пресудиле да нису поступале у складу са постојећим правилима, а на поједине је стављена тачка на неке друге начине.

Тужбама које су поднесене лани настављен је низ парничних спорова који су вођени и претходних година и који су показали да БиХ и њене институције имају великих проблема, не само са тужбама које стижу на њихове адресе, већ и са начином на који их рјешавају.

Већина тужби је епилог добила на судовима, а управо на тим мјестима је оцијењено да је у праву клијент који је тужио БиХ и агенције, дирекције, министарства и друге институције које се налазе под њеним кровом. А лани је то коштало више од два милиона пореске обвезнике ове земље. Као и многих ранијих година.

Међутим, ни такав пресјек стања није натјерао надлежне да засучу рукаве, виде гдје гријеше, направе планове за даљи рад и на тај начин смање издвајања из буџета за покривање трошкова судских спорова. На ту незаинтересованост указала им је и ревизија, чија је процјена да је БиХ у протеклих шест година изгубила на суду више од 14 милиона марака. Од тога је 700.000 КМ дато због неблаговремене реализације судских пресуда. То је дупли губитак који никоме не треба, ако се зна да у институцијама БиХ постоје људи који примају плату за одређене послове. А у опису посла им је (или би барем требало да буде) да задаци који им стигну на столове буду завршени у предвиђеним роковима.

Чињеница је да милионски губици не требају овој земљи, али је исто чињеница, што признају и у самом Правобранилаштву БиХ, да мора више случајева бити завршавано, како кажу, мирним путем. Мимо судница и без толиких издатака.

Да ли је некоме у протеклим годинама било мрско да ствари усмјери у том правцу или је пресудило недовољно знање, то треба да утврде надлежни и ставе тачку на непотребне рачуне који им свако мало стижу.

Правобранилаштво БиХ је утврдило прошлогодишње стање. Ревизија је још лани дала свој суд и став. На реду су посланици да ставе “под лупу” бројеве и обавежу надлежне на бољи рад с циљем што мање поште испред њихових врата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана