Правда на годишњем

Ведрана Кулага Симић

Од завршетка рата на овом дијелу Балкана прошле су готово три деценије, али ратни корјени још нису до краја сасјечени и свако мало, нажалост, покажу своје лице и снагу.

Иако је већина обичног народа у земљама које је почетком тих несрећних деведесетих година прошлог вијека захватио ратни вихор жељна мирног живота, са што мање немилих сцена и тема, то једноставно није могуће.

Један од кључних разлога за то су жеље појединаца који су у спрези са правосудним органима и који желе да им те “везе” послуже да по својом нахођењу исписују историју и кроје судбине.

Дане Лукајић ухапшен је недавно када је хтио да, као и много пута до тада, уђе у Хрватску. Посљедњег дана јуна то му није пошло за руком јер је изненада испливала сумња да је крив за ратни злочин на подручју Мањаче. Спроведен је у истражни затвор и ту ће, према посљедњим одлукама хрватских органа, остати до краја септембра јер је већина свједока на годишњем одмору.

Правосудни органи у БиХ, али ни у Хрватској нису дорасли задатку. Када се све сабере и одузме на крају је једино јасно да ни једни ни други са оваквим правосуђем на сцени нећемо далеко догурати, али ћемо остати у зачараном кругу још дуго.

Просто је невјероватно да се као изговор, додуше незванични, за продужење притвора користи недоступност свједока јер је у јеку сезона љетних одмора.

То, можда, толико и не треба да чуди јер су нам правосуђа већ одавно на годишњем одмору. Готово да се и не враћају јер се годинама под тепих гурају тешки предмети ратних злочина, а из ладица почињу да кипе и они мало ситнији.

И с једне и друге стране, као случајно, бирају се датуми када ће се неко ухапсити за оно или оно из ратних година, а и сам Лукајић је, ето, ухапшен када је кренуо да ода почаст Србима који су страдали на хрватском тлу.

Свако треба да одговара за злочине које је починио. Не смије да буде изузетака, без обзира на чијој је страни био, али не би требало ни да се пресуђује као до сада.

За селективност и жеље појединаца који би да пишу историју по тезама из својих глава врата правосуђа морају бити увијек и заувијек затворена, а они који су положили заклетву морају прекинути лошу праксу и вратити правду са годишњег јер сат је одавно већ откуцао пет до 12.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана