Праваштво или достојанство

Твртко Миловић
Праваштво или достојанство

Једини војни подвиг Блажа Краљевића за који се чуло у средњој Босни јесте пишање у уста двојици заробљених војника ЈНA рочника, које су заробили војници ХВО-а.

Не знам је ли ово истина, али се савршено уклапа у оно што данас раде сљедбеници овог декларисаног Усташе - СДП и СДA. Хрватско цвијеће, како им је тада тепао покојни Блаж, данас су израсли у праве Јорговане, довољно ојачале да њихове гране могу поднијети терет Јеркиног банковног минуса, али и довољно чврсте да понесу Блажове сљедбенике ХСП-овце, до блажених висина федералне власти.

Гдје је у томе народ из којег је господин Краљевић потекао? Тај народ је на тлу, згажен и понижен попут ЈНA заробљеника.

Три су ствари које лично сматрам најбитнијим у животу. Трећа је живот сам. Друга је слобода, а прва је достојанство.

Када је Блаж пишао у уста оним војницима, вјероватно није слутио да ће исто чинити његово Цвијеће Хрватима двије деценије послије. И то с његовом иконом у канцеларији.

Отимати Хрватима право да бирају своје представнике докидање је политичке слободе, али бирање да умјесто њих владају имбецили класе Јерко и Звонко, гажење је достојанства у пуном капацитету.

Да би Хрвати сачували вриједност живота, морају сачувати вриједност слободе, а да би сачували вриједност слободе морају сачувати вриједност достојанства. A за достојанство није скупо жртвовати све остале вриједности.

Ових дана на испиту је хрватска одлучност. Aко сада Хрвати буду избачени из демократског одлучивања у БиХ онда је јасно речено да су непожељни у БиХ. С обзиром на то да су бх. Хрвати више пута пренијели своју сувереност на БиХ, онда треба да је траже назад. Хрвати као конститутиван народ имају право да бирају своје представнике у власти и имају право да одлучују о својој политичкој судбини. Aко њихова политичка воља није изражена у тијелима федералне власти, онда треба да изнесу свој суверенитет из ФБиХ и пренесу га кантонима, Републици Српској, држави БиХ или Брчко дистрикту... тамо гдје ће њихова политичка воља бити поштована.

Гледати Јерку и Звонку како управљају политичким судбинама, исто је попут гледања у Блажов млаз. Губитак достојанства је једнак.

Борба за достојанство мора почети већ сутра, мора бити устрајна и чврста, имати јасан циљ и не бити подложна политичким притисцима нити компромисима. Борба мора трајати онолико колико траје Цвијетни аранжман. У противном ћемо бити економски девастирани, културолошки асимилирани, политички поништени и људски попишани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана