Права само у теорији

Ведрана Кулага Симић

Сваки народ на свијету, без обзира на то у којој се земљи налази, требало би да ужива сва права, па и она која се тичу његових коријена, идентитета, традиције, фолклора…

Нажалост, код нас се, из године у годину показује да је слика на терену далеко од онога што би требало да буде.

- Одлуке Уставног суда БиХ, из којих се јасно види негативан однос према српском народу, те разне активности заједничких институција БиХ и појединих фактора из иностранства, показују да су политичка права српског народа и даље угрожена. Иако за сада одбрањена, права Срба у БиХ стагнирају - наглашено је у новом извјештају Напредног клуба из Београда, који годинама прати положај српског народа у земљама региона. Под њихову лупу долазе статус и права Срба у БиХ, Србији, Хрватској, Црној Гори и државама које су и нама најближе. Укратко - прате стање на дијелу нашег полуострва гдје је Срба и највише.

Њихов нови извјештај показао је да је за Српску протекла година, али и ова, била пуна изазова - политичких, економских, демографских и других, а сви су, на крају крајева, повезани. Година је протекла у знаку притисака на РС и прије свега борбе за 9. јануар као Дан Републике иако није било никакве потребе за тим, ако се изузме жеља за доминацијом над Србима и управо рушењем достигнутих и извојеваних права српског народа на овом дијелу Балкана. У Напредном клубу упозоравају да је РС изложена сталним притисцима који иду у правцу умањења њене самосталности и наводе да је ојачао притисак у виду бошњачког национализма и унитаризма.

Бошњачки политичари направили су проблем тамо гдје га није иако је и њима самима било јасно да цијела галама нема никакве везе са обиљежавањем 9. јануара. Великодушну помоћ у томе имали су од странаца који сједе и даље у Уставном суду БиХ и кроје и судбине и подјеле народа.

С друге стране, када причају и траже равноправност у БиХ не помињу ФБиХ. Никада не указује на положај Срба у том дијелу БиХ гдје су сведени на статистичку грешку и гдје није спорно то што Бошњаци заузимају уставне позиције српског народа. И на то је указано у посљедњем извјештају Напредног клуба, као и у многим ранијим, али изгледа да за то нико у ФБиХ не мари.

Ускраћивање права једном народу није добро ни за једну земљу, па ни за БиХ, а чим прије то сви схвате и почну тако да се понашају, биће нам свима боље. Ако остане овако како сада јесте, прогнозе нису оптимистичне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана