Праштало

Горан Маунага

Кандидатура кандидата коалиције “Заједно за Бањалуку” Срђана Праштала за градоначелника Бањалуке покушај је преваре и заобилажења истине на начин сличан ономе на који је лидер СНС-а Томислав Николић покушао да поништи изборе у Србији приказујући их онаквим какви нису били.

Праштало, за којег се отпочетка знало да није стварни кандидат него подметнути пион опозиције који је на том мјесту требало само да одвуче пажњу од стварног кандидата, на крају се повукао из трке, исто тако више него очекивано.

Његовом улогом “тројанског коња”, супротно од очекивања слабашне и разједињене опозиције, није био изненађен ни збуњен противник, позиција, него је само јавно показано стварно жалосно стање у тој неспособној и скоро па непостојећој опозицији.

Тако је, изненада, Праштало одбио понуду опозиционих странака да буде кандидат за градоначелника револтиран непринципијелним и неодлучним поступцима СДС-а. A јавност би требало да буде изненађена Прашталовим изненађењем, односно открићем да су у СДС-у људи с којима данас сједи за истим столом који га кандидују, а који сутра јавно тврде да не знају ни ко је он. Као да и лаицима већ више од 20 година није позната матрица функционисања СДС-а.

Aли не, Праштало је одједном толико изненађен као да је себе заиста већ видио у градоначелничкој фотељи, схвативши коначно да подршка СДС-а, “ако би је на крају и добио, не би била искрена”.

Још, то се мора признати, није јасно да ли је накнадна Прашталова критика СДС-а само начин да се повуче с тог мјеста како је на почетку и било предвиђено, или је човјек заиста фрапиран чињеницом да му СДС-овци одједном замјерају младост и политичко неискуство као главне мане због којих му више не дају подршку.

Ова јефтина игра “замешатељства”, из које би могло да на површину, осим препуцавања СДС-а и ПДП-а о томе ко је уопште предложио Праштала, исплива још доста прљавог веша, показала је право, дакле никакво стање у тим двјема најјачим опозиционим странкама. То им у почетку, наравно, није био циљ, али је лоша процјена покушаја варања другог довела до надмудривања њих самих.

Јер док су у ПДП-у и СДС-у раније тврдили да је ријеч о човјеку који је обављао јаке функције, да би се на крају правили да га и не познају, Праштало је себе схватао више него озбиљно јер се, није шала, као предсједник или члан налази у чак пет управних одбора. Е сад, господине Праштало, или запрашти или праштај!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана