Прање Орићевих злочина

Жељка Домазет

Да је правосуђе на нивоу БиХ посрнуло у сваком погледу, још једном је потврдио случај са суђењем и првостепеном пресудом бившем команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу.

Првостепено суђење, које су од самог почетка пратиле различите контроверзе, завршено је, према тврдњама упућених правника повредом Кривичног закона јер је ослобађајућа пресуда донесена на „доказу“ који не постоји и који није утврђен на главном претресу.

Да је овакав исход извјестан, било је јасно на самом почетку када је против тужиоца, и то из полицијске агенције, поднесена лажна пријава у циљу минирања случаја.

Судски процес је у Суду БиХ редовно пратила гомила Орићевих сљедбеника који су вршили најдиректнији притисак на суд, док су жртве праћене увредама.

Вршен је невиђени притисак на свједоке, пријећено је њима и њиховим породицама па су под притиском давали лажне исказе, доживљавали амнезије или одустајали од свједочења. Није била ни ријеткост да се за промјене исказа давао новац, а чак су неки од свједока проглашавани неурачунљивим иако су вјештаци утврђивали да су спремни да свједоче и да се оно што кажу може третирати као доказ.

На крају цијелог процеса, или боље речено „ујдурме“ као крунски доказ су уврштавани материјали који ни у једном процесу не могу заслужити такав епитет.

Предсједник судског вијећа приликом објаве пресуде навео је да је одлука суда донесена на основу исказа свједока „О1“ од 3. септембра 2003, иако тај исказ не постоји. У писаном отправку пресуде не спомиње исказ, него службену забиљешку с тим датумом коју је сачинила полиција.

Разлика између оног што је написано и изречено приликом објаве одлуке је, тврде упућени, на сваком суду довољан разлог за оправдану жалбу и довољан разлог да ова климава и исфорсирана пресуда падне.

Остаје да се види како ће се у другостепеном поступку Суд одредити, али ако се иоле буде држао права и правде, првостепена пресуда Орићу ће пасти као кула од карата, суђење наново одржати, а Орић коначно добити заслужену казну. На тај начин ће и жртве и њихове породице ипак доживјети какву-такву сатисфакцију, а правда коначно у овој земљи испливати на површину испод гомиле блата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана