Позив на рат

Сандра Милетић
Позив на рат

Мале ћелије Патриотске лиге БиХ већ раде на мобилизацији бар духа потенцијалних бораца за нову битку за Босну, пише у тексту под називом "Босански добровољци Aрмије РБиХ из Холандије су спремни!" објављеном на интернет сајту бошњачке дијаспоре боснјаци.нет.

Тај се текст (који је, благо речено, запрепастио многе) не може протумачити другачије него као отворени позив на рат и убијање народа који вијековима живи у БиХ, али који није бошњачки.

A тај би позив, препун мржње, требало да забрине свакога здраве памети. Не само Србе у Републици Српској него све становнике БиХ.

Поручује се у тексту и да је Република Српска - Република Мрска, а испод текста остављени су бројни коментари у којима се отворено позива на рат и кажњавање Срба уз најпогрдније називе.

Није овај текст ни најмање безазлен и безопасан јер екстремисти даље поручују "великосрбима и свим другим рушитељима БиХ, који мисле да су намирисали босанску лешину посљедњих седмица, колико год звучало као фразетина, да их се више не бојимо и да смо спремни за нови рат". Потом аутор препричава разговор са једним Бошњаком у Холандији који му каже да "језгро будућих добровољаца већ постоји и да се не боји да ће број бити мали".

- Један други, већ је купио комплетну маскирну униформу и спреман је за редове Aрмије РБиХ. Купио сам је у бутику, јер видим да нема друге него ријешити с четницима - пише даље.

Другим ријечима, Бошњаци из Холандије већ су спремни за нови рат у БиХ и да згазе све што је српско. Чекају, изгледа, само нечији сигнал да би своје пријетње спровели у дјело.

Оно што је просто невјероватно, и што поред отворених пријетњи ратом највише треба да забрине, јесте чињеница да нико није реаговао на те пријетње које су упућене путем интернет странице која је свакоме доступна.

Нико их чак изгледа и не узима за озбиљно иако се ради о пријетњама народу једне државе.

Питање је да ли би тако било да је у питању било која друга земља у свијету. Да ли би сви били незаинтересовани да се отворено пријети ратом у СAД? Или у Њемачкој? Или у Британији? Сигурно је да не би и да би сви они који пријете били одговарајуће кажњени.

Тако би требало да буде и у овом случају који је школски примјер говора мржње.

Или би Срби у БиХ требало да страхују од новог рата?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана