Позитивна листа

Драгана Орловић

Није прошао ни читав мјесец откако је у Републици Српској почела примјена ревидиране позитивне листе лијекова (направљене, у то нећемо сумњати с добром намјером), а већ су кренуле да пљуште оптужбе како није добро сачињена и како има много пропуста.

Једни од најгласнијих су становници старији од 65 година.

Ова група људи, и то углавном пензионера, свакодневно се, наиме, суочава са непријатностима и то чим закораче у апотеку. Разлог за то су двоструко скупљи лијекови, које су донедавно могли да добију на рецепт по цијени која им није била ниска, али јесте прихватљива.

Ипак, оно што ће их вјероватно још непријатније изненадити, или боље рећи наљутити, јесте објашњење надлежних због чега су цијене лијекова за њих "скочиле". Наиме, "медицинска струка је закључила да многи лијекови за пацијенте старије од 65 година немају никакав или минималан ефекат, због чега и нема потребе да их користе!!!" А ако су они (они - старији од 65 година) ипак, ето, навикли да купују те лијекове, онда ће лијепо ту своју навику морати и да плате. Неки више марку-двије, али многи и двоструко више. У исто вријеме исти ти лијекови много су јефтинији за оне млађе од 65 година, јер на њих ваљда имају ефекта.

И шта на то треба да каже један осамдесетогодишњи или седамдесетогодишњи пензионер? Да ли да мирно одустане од куповине лијекова или да од своје ионако мизерне пензије, посљедњу марку издвоји за неки лијек? Лијек, који је раније могао себи да набави за двоструко мање новца.

Али, вратићемо се поново на то шта каже медицинска струка. Ако и јесте тачно њихово објашњење, како то да се тек одједном сазнало да ти одређени лијекови немају баш неког ефекта у одређеној доби? Како то да им је до сада омогућавано да те лијекове пију по нижој цијени? И на крају крајева, зашто им се онда и даље дозвољава да се само ако добро плате или су се навикли "кљукају" нечим беспотребним, ако им то никако неће помоћи?

И они старији од 65 година имају своја права, баш као и они млађи. О томе, прије свега, треба да се води рачуна када се праве "позитивне листе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана