Пожар у Сарајеву

Дарко Момић

Политички функционери из странака са сједиштем у Сарајеву, без разлике да ли су лијеве (кхм!) или десне оријентације, не могу никако да нађу основ да Републику Српску, са акцентом на њену најмоћнију политичку фигуру Милорада Додика, оптуже да је одговорна за климатске промјене.

Наравно, не треба потцјењивати њихову машту, јер ће вјероватно успјети и то некако да повежу. Ако ништа друго, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и његов замјенски члан тренутно на мјесту предсједавајућег Жељко Комшић увијек могу да закажу фантомску сједницу Предсједништва БиХ на чијем дневном реду би била некаква необавезујућа резолуција ­и­ли декларација о климатским промјенама и да Додиково “нисам сагласан” са одржавањем сједнице представе као “Република Српска се противи глобалној борби против климатских промјена”.

Није да им дајем идеју, већ покушавам да кажем да су спремни да направе ноторну глупост или безобразну конструкцију ако ће им то помоћи да Републику Српску прикажу у негативном свјетлу. А када смо се већ дотакли климатских промјена, ваља подсјетити да су управо из политичког Сарајева закочили пројекат изградње хидроелектрана “Бук Бијела”, “Фоча” и “Паунци” које треба да производе зелену енергију и допринесу управо борби против климатских промјена. Паметном, довољно!

То настојање да по сваку цијену Републику Српску прикажу као “тамни вилајет” постаје помало трагикомично, а посљедњи примјер је настојање министарке спољних послова БиХ и функционерке СДА Бисере Турковић да на Српску пребаци одговорност зато што БиХ неће учествовати на највећем свјетском сајму “ЕКСПО 2020” у Дубаију који ће бити одржан од 1. октобра ове до 31. марта идуће године.

Турковићева је лицемјерно упрла прстом у функционере из Српске као одговорне за то што нису обезбијеђена средства за учешће БиХ на тој престижној свјетској смотри. Она при томе подмукло прећуткује да о додјели средстава не одлучује нико из РС, а посебно прикрива чињеницу да је управо она у неколико наврата то “спорно” питање скидала са дневног реда Савјета министара БиХ. Умјесто тога, она добија што гласне, што прећутне аплаузе из политичког Сарајева за то што веома перфидно лоптицу и одговорност за то пребацује у двориште Републике Српске користећи то што њени функционери не учествују у раду и доношењу одлука у најважнијим заједничким институцијама.

Елем, Бисера и њени истомишљеници очигледно не виде да тако распламсавају политички пожар у Сарајеву иако је јасно да без сагласности из Бањалуке ни ватра по херцеговачким шумама не може да се гаси. Што не значи да је у реду што није дата та сагласност, али је неопходна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана