Повратници

Маријана Миљић Бјеловук

Српске повратнике у Дрвару, Грахову и Гламочу власти у ФБиХ одувијек су игнорисале и када је у питању здравство, и повратак, и инфраструктура, и све друге области живота, а изгледа ће тако бити настављено и даље.

Очигледно је да су надлежни у ФБиХ само допринијели томе да Србима повратницима буде горе и да живе на ивици пропасти, што су потврдили у више наврата.

Само један од многобројних примјера угрожавања основних људских права српских повратника јесте то што кантоналне власти већ дуже вријеме опструишу потписивање уговора са Клиничким центром Бањалука, на основу којег би Србима повратницима било омогућено лијечење у највећем граду Српске.

Здравствена заштита је основно људско право у свакој друштвеној заједници, осим изгледа у Федерацији, јер власти у овом ентитету очигледно не чине ништа да побољшају ову област у повратничким општинама. 

Какву здравствену заштиту имају Срби повратници у ФБиХ, најбоље показује то да у Дрвару постоји само Дом здравља који функционише кроз Службу хитне помоћи, а покрива и комплетну регију Грахова у коме нема дома здравља.

Да и од овога може бити горе, показује општина Гламоч у којој постоји само импровизовани Дом здравља са једним љекаром.

Управо због овог проблема велики број Срба из ФБиХ преселио се у Српску или су, у супротном, морали да иду љекарима у Мостар или пак Сплит.

Надлежни у Српској свакако су им изашли у сусрет па је на састанку предсједника Републике Српске Милорада Додика са челницима општина Дрвар, Грахово и Гламоч договорено да ће српски повратници ускоро моћи да сложеније медицинске захвате обављају у Клиничком центру Бањалука, равноправно са осталим пацијентима из Српске. Предсједник РС дао је налог ресорном министру да све припреми за одлуку о томе.

Власти у Федерацији коначно треба да се освијесте и да, ако не могу да доприносу бољем положају српских повратника, не чине њихову ситуацију још гором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана