Повратак

Ведрана Кулага Симић

Вирус корона, који је глобално обиљежио досадашњи дио године, полако слаби и одлази, надајмо се заувијек, а такав развој ситуације омогућио је да се ствари лагано враћа у нормалу. Да живот почиње испочетка.

Република Српска је на прагу да укине ванредно стање. Већина пословних субјеката је скинула катанац са својим врата и кренула у нови поход за опстанак који неће бити нимало лак.

Влада Републике Српске, у координацију са другим партнерима, саставила списак мјера и помоћи како би одржала на ногама бројне дјелатности, али и даље траје, и трајаће борба свих за свако радно мјесто, пословне партнере и на крају изградњу нових чврстих темеља.

Економија сада полако избија у први план. Штета се још пописује, а износи из прелиминарних рачуница нису нимало занемарљиви и јасно је да ће још доста мјера морати бити креирано како би се привреда спасила, а то значи и да ће неки морати добро да стегну каиш.

БиХ важи за сиромашну земљу, али је можда тачнији податак да новца има и те како, само није праведно распоређен. И то је годинама бољка система у овој земљи за који увијек постоје експресни одговори да су за промјене потребне измјене важећих закона и других аката за које, традиционално, нема потребне политичке воље и сагласности.

У мјесецима које су пред нама неке ствари ће се морати мијењати, али све су прилике да ћемо се ускоро вратити старим проблемима којима се бавимо готово од настанка ове и овакве БиХ. Једна од првих провјера биће буџет заједничких институција за ову годину који мора бити прилагођен актуелној ситуацију, а затим слиједе реформе, помоћ, локални избори и тако даље.

Са одласком или знатним слабљењем “ковида 19” на сцену ће се вратити стари, те доћи и нови проблеми који ће можда бити и јачи јер се стари, опет због немогућности договора, нису могли ријешити у своје вријеме.

Многим секторима у овој земљи потребна је добра реорганизација и финансијска инјекција како би стали на ноге и били спремнији, за не дај боже, неке нове изазове, али и свакодневицу. Здравствени систем је на врху. Болнице у Српској и ФБиХ морају да буду боље опремљене јер од тога зависе многи животи. Потребни су нам сви они стручњаци који су протеклих година кофере распаковали широм Европе па и свијета.

То није посао који се може завршити преко ноћи, али се мора кренути јер је ова пандемија избацила на видјело многе недостатке.

Иако се ситуација полако враћа у стање прије појаве вируса, још није на све стављена тачка. И даље морамо бити одговорни и тиме заштитити себе и све око себе те не дозволити нови удар на здравствени систем. Превенција је, дакле, на нама, док надлежни треба да озбиљно посложе бројне ствари и да ову земљу коначно изведу на прави пут.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана