Повратак

Ведрана Кулага Симић

Ратне недаће с почетка деведесетих година одвојиле су на хиљаде породица од њихових огњишта и оставиле пустош која се још види и осјети широм БиХ.

Запаљене и "избушене" куће, трагови граната и метака, зарасле њиве, празна села и насеља.... ни скоро 20 година послије рата нису ријетка слика у општинама и градовима широм Републике Српске и ФБиХ. Дио те слике су и расељена лица која се и данас у земљама региона муче са смјештајем или живот живе у колективним центрима.

Међународна донаторска конференција која је прошле године у априлу одржана у Сарајеву била је први корак ка рјешавању проблема избјеглих и расељених лица у БиХ, како би и њима било обезбијеђено да живе тамо гдје желе и гдје их срце води.

Тада је послата порука да се овом проблему мора прићи озбиљно да би се онима који желе помогло да се врате својим кућама и да живе пристојно на својим огњиштима. Да је тако и да "нигдје није као код куће", показују и захтјеви избјеглих лица који су већ стигли путем јавног позива за подношење пријава за помоћ у обнови објеката, а све с циљем повратка у БиХ.

И сада, годину послије донаторске конференције, слагалица почиње да се склапа и поприма смисао и изглед. Одређена средства су одобрена и чекају да буду употријебљена за градњу, поправку с циљем повратка избјеглих и расељених лица у БиХ.

Прве породице требало би да ускоро на својој кожи осјете све оно што су током протеклих 12 мјесеци причали званичници, те учесници у програму регионалног стамбеног збрињавања. Тада ће се и видјети на који начин ће се ствари одвијати, да ли ће све ићи онако како је замишљено и како би требало да иде.

Иза нас је дуг период у коме није било озбиљнијих активности с циљем збрињавања људи коју су не својом вољом напустили своје домове, а срећу и други кров над главом потражили у Хрватској, Србији и Црној Гори. Таква судбина је и довела до тога да на хиљаде људи још носе печат избјеглог и расељеног лица.

Томе се мора стати у крај и озбиљно почети рјешавање питања стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица како би се коначно "порушена и запаљена" слика промијенила.

Јавни позив избјеглим лицима из БиХ која се налазе у земљама региона отворен је до 7. маја.  Прошло је исувише много година од рата и вријеме је да слике рушевина, запаљених кућа, штала, дјечијих играчака постану ружно сјећање, а не да остану суморна и тешка свакодневица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана