Повратак отписаних

Милијана Латиновић

Привредници из Републике Српске и ФБиХ успјели су да се поново врате на тржиште самопроглашеног Косова које је прије свега неколико мјесеци било изгубљено.

Иако веома мало, то тржиште за домаћа предузећа одувијек је било значајно, јер је једно од ријетких на којом су остваривали суфицит. Прије него су се приштинске власти осилиле и увеле таксе од 100 одсто на сву робу која долази из Србије и БиХ, домаће фирме пласирале су на тамошње тржиште робу у вриједности од око 13 милиона на мјесечном нивоу.

Због интереса политике и намјере Приштине да рампом за производе из Србије и БиХ натјерају Србију да призна независност Косова привредници су остали кратких рукава.  Њихово мјесто на полицама маркета заузеле су компаније из земаља широм свијета, а становништво самопроглашеног Косова остало је ускраћено за квалитетне производе са обје стране Дрине.

Домаће фирме мјесецима су покушавале да нађу излаз из такве ситуације и да своју робу усмјере ка другим купцима како на крају године не би сабирали губитке.

Политички лонац између Београда и Приштине кључао је свакодневно, а привреда је по свему судећи била колатерална штета преко чијих “леђа” су се ломила копља. За многе, тржиште самопроглашеног Косова било је отписано, а и они су у погледу пласмана производа на ту територију били отписани. Нико није вјеровао да ће таксе бити укинуте, а и када су коначно 1. априла безобразно високи намети скинути, стидљивим корацима домаћи привредници кренули су тамо.

Нису знали шта их чека и да ли ће квалитет робе који је одувијек био њихов ас у рукаву имати шансу наспрам неких европских произвођача. Подаци на крају првог полугодишта показују да су се “отписани” ипак вратили и да је за почетак тај повратак охрабрујући. Према полугодишњим подацима вриједност робе пласиране на тржиште самопроглашеног Косова износила је 25 милиона марака. Иако скроман износ у односу на 160 милиона колико се извозило годишње прије увођења намета, корак је ка бољим резултатима на крају године. А биће их сигурно.

Муке привредника из БиХ од новембра 2018. године до 1. априла ове године Европа је нијемо посматрала и ниједним потезом није им помогла. Ћутала је као и у свим ситуацијама до сада, навикнута да не ћути само онда када треба прстом показати на Србију, Српску, па и БиХ и истаћи их као дежурне кривце. 

Крајње је вријеме да званичници у БиХ из ове ситуације науче важну лекцију, а то је да своје бране по сваку цијену и не дозволе разним мешетарима да домаће тржиште затрпавају смећем, док квалитетни домаћи производи пропадају због политичких играрија.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана