Повољни кредити

Марина Чигоја
Повољни кредити

Осим свакодневних проблема због свеопште беспарице, међу првима на љествици проблема, посебно млађих становника Републике Српске, сасвим сигурно је неријешено стамбено питање.

Већина младих углавном не може ни да размишља о кредиту за куповину стана, с обзиром на то да не испуњавају ни неке од основних услова које банке траже. Сигуран посао, редовна примања, хипотека, жиранти... само су неки од услова који се морају испунити да би се уопште почело размишљати о подизању кредита и куповини стана.

Оне малобројне којима се "срећа осмијехне", па успију да испуне нимало једноставне захтјеве банака, тек по добијању кредита чека огроман посао - враћање зајма по "папреним" каматама, које се неријетко због "разноразних дешавања" на свјетском финансијском тржишту увећавају.

Каматне стопе на стамбене кредите у Српској и БиХ међу највишима су у региону, док су најниже у Хрватској и Словенији. И поред тога што су варијабилне каматне стопе на стамбене кредите у Еврозони са 4,8 одсто на почетку 2009. смањене на 4,2 одсто почетком 2010. године, у Српској се то снижење није осјетило. Само ови простори, изгледа, још увијек остају таоци недостатка новца и рестриктивних политика кредитирања.

У банкама наводе низ разлога због којег су камате високе, а неки од њих су и то што БиХ, а тиме и РС, важи за земљу са високим кредитним ризиком, те због тога, снижавање референтних каматних стопа на међубанкарском тржишту новца не утиче на домаће камате. С друге стране, свако повећање еурибора или либора и те како се одражава на повећање каматних стопа већ одобрених кредита. Тако у протеклом периоду нису били ријетки случајеви када су банке клијентима само слале писмена обавјештења о промјени, односно повећању каматних стопа. Слична обавјештења за смањење су изостала. Разлог за то је једноставан - до снижења није ни долазило.

Ове чињенице сигурно умногоме утичу на становнике Српске да и прије него што покушају, одустану од подизања кредита.

С друге стране, поставља се питање зашто упркос "огромном" ризику на коме упорно инсистирају и који је главно оправдање за енормно високе камате, банке не смањују пласмане? Зашто се и даље, агресивно задужују у иностранству и уносе свјеж новац да би га пласирале на овом "ризичном" тржишту. Да би трпјели губитке сигурно не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана