Повољни кредити

Марина Чигоја
Повољни кредити

Највећа бонитетска кућа на свијету "Дан и Бредстрит" (Dun & Bradstreet) снизила је у свом посљедњем издању публикације "Интернатионал Риск анд Паџмент Ревиењ", крајем прошле године, рејтинг БиХ са "DB5c" на "DB6а", чиме је БиХ окарактерисана као земља са врло високим ризиком пословања. Сличан рејтинг БиХ су додијелиле и агенције "Standard and Poor's" и "Moody's".


Тиме је БиХ сврстана у земље са најнижим кредитним рејтингом у региону. A овакав пласман БиХ, који у највећој мјери осликава нестабилно политичко и економско стање, знатно доприноси расту каматних стопа у земљи и негативно утиче на одлуку инвеститора да ли ће улагати у земљу или не.

Логично је да ће и иностране финансијске институције банкама које послују у земљи са оваквим економским стањем одобравати кредите по доста лошијим условима.

"Цех" на крају увијек плаћају "посљедњи у ланцу", односно становништво и привредници, којима су кредити, за било какво пословање, и те како потребни.

Посматрано из угла инвеститора и кредитора, кредитни рејтинг земље показује способност и спремност земље да сервисира свој спољни и унутрашњи дуг, и представља важан индикатор за потенцијалне стране инвеститоре који на основу њега добијају својеврсну слику о стању и перспективама економије. Он утиче на одлуку инвеститора да ли да улажу новац овдје или не, и под којим условима.

Што је бољи рејтинг, инвеститори ће више улагати у ту земљу и већа је вјероватноћа да ће земља доћи до финансијских средстава.

Ипак, чињеница је да без новца из иностранства, с обзиром на то да је БиХ сиромашна земља, нема ни развоја привреде.

Иако су сви свјесни да су инострани кредити више него скупи, исто тако су и неопходни, те би најбоље било да се поради на томе да се не би "отјерали" и они инвеститори који су до сада улагали овдје.

Због тога би сви нивои власти требало да схвате да је лошија слика БиХ у очима иностраних улагача погубна за домаћу економију и да приону на посао да би се положај ове земље колико-толико поправио. Тиме би се, надамо се, барем мало побољшао и положај становника ове земље, који у највећој мјери плаћају цијену лошег политичког и економског стања у држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана