Повјерење

Ведрана Кулага
Повјерење

Шта је, између осталог, БиХ? Да ли је земља пуна непотребних институција, које енормно троше или земља љености њених и оних досељених институција којима се, изгледа, допао живот у благостању и свим чарима које љеност са собом носи.

Да слика о БиХ буде урамљена, потрудила се агенција "Ипсос Стратеџик маркетинг", која је седам дана прикупљала мишљења становника РС о функционисању или боље нефункционисању институција, да би се добио уоквирен мозаик данашње БиХ.

Тако су најнегативније за свој рад оцијењени високи представник, Суд и Тужилаштво БиХ, односно три "свете" институције БиХ.

Становници Српске су показали да досељена институција и ове двије "бачене с неба" нису по њиховој мјери и тиме је "свети бх. трио фантастико" пао на тесту провјере рада и ефикасности оних којима би требало да служе.

Овакав резултат мишљења јавног мњења ни не чуди, јер високи представник у БиХ Валентин Инцко извјештај о свом (не)раду крије као змије ноге, а главне правосудне институције БиХ давно су пале у очима многих, а првенствено становника Српске који годинама чекају да почну да раде оно за шта су створене.

Резултати истраживања јавног мњења показали су да негативно мишљење о високом представнику и OHR-у има 62 одсто грађана РС или је бољи податак да позитивно мишљење о овој институцији има свега 11 процената становника РС!

На скали од један до пет, многе институције су пале захваљујући "преданом раду", "скромности" и "одличним подацима".

Радом институција БиХ задовољно је свега 13 процената анкетираних у РС, а функционисањем институција БиХ уопште није задовољно 32 одсто грађана, а углавном није задовољно 22 одсто.

Треба ли овоме додати да је међу високообразованом популацијом у РС, њих чак 72 одсто незадовољно радом институција БиХ.

За крај, слику институција БиХ, онаквом каквом је становници Српске виде, најбоље приказује податак да позитивно мишљење имају само о једној институцији БиХ. Ту част добила је само Гранична полиција БиХ, а остале нека се добро запитају, ако већ не знају да се стиде свог нерада.

Разлози за овакве податке одавно су познати.

Ово истраживање је показало да очи становника Српске не виде ружичастим поједине институције БиХ, као и оне које су се уселиле у БиХ и немају намјеру да промијене мјесто боравка.

Љеност се, на крају, ипак не исплати, јер ће поново доћи дан када ће став грађана о некоме или нечему бити пресудан за постојање ових многобројних "чардака ни на небу, ни на земљи".


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана