Повишице и поклони

 Маријана Миљић Бјеловук
Повишице и поклони

Крај године доноси сумирање резултата. Како код послодаваца тако и оних који су заслужни што постоје и опстају. У том прегледу, послодавци су обично у плусу, дебелом, а радници у минусу, који је ове године додатно склизнуо иако смо мислили да не може да иде даље.

Газде неће и не желе, ни у времену инфлације, да дају повишицу, а да не помињемо да скоро нико у Српској годинама није па тако неће ни овог децембра обрадовати раднике поклоном, како називају 13. плату.

То правдају тиме да им давање поклона није навика. Па, лако се стичу навике. Урадите то ове године и идуће и већ ћете се навићи. Али, не, не иде то тако код домаћих газда, како воле да се ословљавају. Не одричу се ти које марке у корист радника ни по коју цијену.

Нису им навике поклони, али је и више евидентно да већина, нажалост, у овој кризи није повећала плату запосленима ни за онај ситни проценат. Ни то им, очито, није навика. Своје удобне, кожне, директорске фотеље користе само за планирање како што више уграбити новца на радничким леђима те купити веће сефове за лагеровање марака, евра и ко зна којих још све валута.

Због такве праксе и бахаћења газде су доведене у ситуацију да немају радника. Па, како ће их и имати, када им не дају у овој инфлацији ни ону ситну повишицу. На поклоне, у овом случају - 13. плату нико и не рачуна. То би било и превише очекивати за било кога ко воли да се назива "газдом".

Због таквог њиховог бахаћења већина радничке класе живи на ивици преживљавања и из дана у дан трага за рачуницом како преживјети мјесец. У томе су, очито, постали експерти, јер из дана у дан кроје нову рачуницу како купити храну која сваким даном поскупљује од плате која није повећана ни за једну марку.

У далеко бољем положају у Српској јесу они који раде у јавном сектору, јер су тамо плате порасле у више наврата у току ове године. Исто је најављено и у идућој. Они су у пету брзину убацили по питању навика. Наравно, раднике у том сектору сљедују и сви они бенефити уз плату, од плаћеног превоза до регреса, док већина радничке армије у привреди и не зна шта то значи.

На крају крајева, не требају радницима поклони. Дајте им, газде, оно што су зарадили. Дајте зарађену плату, превоз и регрес.... Јер то су њихова законом загарантована радничка права. Поклони нису и не требају им. Мада, добро би дошли. Посебно у овом времену. Али о томе ћемо као и до сада само да читамо како се то дешава код послодаваца у европским земљама. Наравно, они не желе да се називају газдама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана