Повећање плата

Драгана Орловић

У вријеме када цијене бомбастично расту, а рачуни немилосрдно стижу, многим домаћинствима све је теже преживјети.

 

Четворочлана породица у Републици Српској за исхрану мјесечно потроши више од половине кућног буџета и према удјелу ових трошкова налазимо се у самом врху у односу на многе европске земље.

Тако, на примјер, једна породица у Словенији за храну издваја 14,6 одсто буџета, док је у Европској унији тај проценат свега 14,2.

Ови показатељи и више него довољно говоре о нашем животном стандарду, гдје велики број домаћинстава ради само да би некако преживио, јер захваљујући сталним поскупљењима саставити крај с крајем постало је право умијеће.

Талас поскупљења ове године није заобишао готово ниједан производ. Од горива, преко техничке робе и грађевинског материјала, па све до основних животних намирница, чије су просјечне цијене за посљедњих пет година драстично скочиле.

Храна је приоритет у многим кућним буџетима, а добар дио намирница све ближи луксузу, посебно гдје су ниска примања и минималац.

Та домаћинства су већ одавно морала преструктурисати своју  потрошњу и квалитетну храну замијенити оном јефтинијом.

На сједници Економско-социјалног савјета РС управо се и водила расправа о повећању најниже плате у Републици Српској.

Синдикалци траже да њен износ буде 750 марака, јер би на тај начин породице са најнижим примањима успјеле да покрију потрошачку корпу.

За послодавце то није прихватљиво, па је сада на Влади Републике Српске да у складу са законом утврди износ најниже плате за 2022. годину.

С циљем растерећења привреде и стварања услова за повећање плата радницима, послодавци и Влада раније су договорили и смањење збирне пореске стопе са садашњих 32,8 на 31 одсто, а на основу чега би плате радницима од 1. фебруара требало да буду повећане.

Да се плате морају кориговати, поручио је и премијер. Привредници којима је стало да направе производ морају преусмјерити на плате радника средства којих се Српска одрекла управо кроз промјене Закона о раду и обрачун личних примања са нета на бруто. Хоће ли, на који начин и колико, све то бити испоштовано, остаје да се види. +++

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана