Повећање плата

Маријана Миљић Бјеловук

Послодавци, повећајте плате запосленима, ако не желите да у скоријој будућности ваше хале и пословнице зјапе празне.

Ако за тим не посегнуте, морате бити свјесни да ће вам сви који то могу рећи да неће да буду израбљивани за ниску плату.

Затим ће фино спаковати своје кофере и отиснути се на пут ка Њемачкој, Словенији или некој другој земљи у којој имају родбину, пријатеље, који ће им помоћи да нађу посао који неће бити плаћен цркавицом. Јасно је да ће их на тај пут, далеко од своје куће, дјеце, пријатеља у далеку земљу натјерати они који не препознају радничке муке и на њиховој кичми зарађују.

Да без добре плате нема доброг радника схватили су послодавци из Витеза.

Група њих се својом иницијативом, односно повећањем плате запосленима, прва ухватила у коштац са овим проблемом. Својим су радницима повећали плате десет-петнаест одсто.

Нажалост, њихова је иницијатива за сада остала само у границама њихове општине, иако су позвали и остале послодавце у БиХ да слиједе њихов примјер.

Да поступе као они не желе ни послодавци у Српској, ни они у Федерацији.

Не желе на њиховом примјеру да уче ни надлежне институције, које и даље ништа не раде осим што убиру позамашну своту новца управо с леђа радника.

Кажу, немају пара, то им не дозвољавају намети и привредни амбијент. Али, зашто, када немају пара, и даље своје пословнице и хале држе отворенима? Једно је сигурно, а то је да би већина њих ставила кључ у браву да им се не исплати да држе врата свог предузећа широм отворена.

Због тога сви послодавци који могу, а може их сигурно много, треба да издвоје дио новца и за повећање плата запосленима, који за машинама стоје и по 12 сати за сићу. Нема користи од тога да чекају реакције надлежних, јер од њих само могу да добију неки нови намет, а никако укидање постојећих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана