Потрошачка корпа полупразна

Милијана Латиновић

Посљедњи подаци које је објавила Агенција за статистику ЕУ (Евростат) према којима је куповна моћ становништва БиХ више него двоструко мања од просјека ЕУ, потврдили су оно што сви одавно знамо, а то је да већина становника ове земље једва саставља крај с крајем.

Чињеница да је потрошачка корпа становника БиХ допола празна сврстала нас је међу најсиромашније у Европи. Ако ће нам бити лакше, на европском зачељу друштво нам праве још Македонци и Албанци.

Да је мјесто на европском зачељу резервисано за БиХ, нимало не чуди јер је горући проблем њених становника да ли ће уопште примити плату, а не гдје, како и колико да потроше.

Већина ће потврдити да је сића за коју раде потрошена и прије него што легне на банковни рачун, јер како да потроше много кад раде за минималац.

Колико је живот становника БиХ тежак најбоље говори чињеница да се задужују до границе издржљивости, узимајући кредите за зимницу, уџбенике, славе, свадбе и сахране.

О куповини стана, аутомобила или крстарењу до неке далеке егзотичне дестинације и не размишљамо, јер се сваки дан одавно своди само на пуко преживљавање.

О кривцима за поражавајуће стање сувишно је и говорити. Огроман је број незапослених који немају никаква примања или се налазе у сфери сиве економије. Велики број јавних предузећа је приватизован, па и они који имају посао муку муче да преживе до првог у мјесецу.

Плате су мале, радницима се не уплаћују доприноси, што нас крупним кораком води ка ивици опстанка здравственог и пензијског фонда.

И тако се из дана у дан вртимо укруг.

Представници радника и потрошача тврде да напретка нема без јачања привреде и поштовања закона, те да је крајње вријеме да се у БиХ престане красти.

Контролни органи морају почети поштено да раде свој посао, а надлежни да створе повољније услове за развој привреде, захваљујући чему ће доћи до отварања радних мјеста. Само на тај начин листе чекања на заводима за запошљавање биће мање, а у потрошачкој корпи обичних радника у БиХ наћи ће се понеки производ више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана