Потраживања

Тања Шикањић
Потраживања

И поред тога што су домаћи предузетници суочени са све лошијим приликама на тржишту, јаком конкуренцијом предузећа из иностранства, те све ригорознијим пореским обавезама, из дана у дан им се повећавају и потраживања, која нису у могућности да наплате.

Краткорочна потраживања 1.600 предузећа у РС само у првој половини ове године повећана су за милијарду марака, што је 20 одсто више него у прошлој години.

Овакво стање, без сумње, доводи у питање пословање, па и сам опстанак предузећа у Српској, које због тога не могу да измирују своје обавезе, како према радницима, тако и према другим предузећима и самој РС.

С обзиром на то да немогућност наплате потраживања једног субјекта ствара додатне дугове према другим предузећима, којим ће због тога такође каснити наплата потраживања, домаћа привреда има проблема да задржи ликвидност.

Чињеница да је 9.400 предузећа у РС прошле године потраживало 3,8 милијарди марака показује да полако, али сигурно, постајемо друштво у којем је "свако свакоме дужан".

Овај сценарио значи да фирма не плаћа или своје раднике или своје добављаче или ни једне ни друге. С обзиром на то да дугорочно стање неликвидности фирму неминовно тјера у стечај, поставља се питање - како изаћи из овог зачараног круга?

Један од начина наплате потраживања, који је од кључне важности за сва предузећа, а посебно за мале привреднике, јесте путем суда, међутим, имајући у виду колико тај процес траје, јасно је да би многи прије напустили бизнис него дочекали да наплате своја потраживања.

Овај проблем је већ годинама присутан у РС, а ситуација постаје све гора, због тога што су из године у годину домаћа предузећа суочена са изазовима са којима се очигледно врло тешко носе.

Турбуленције на свјетским тржиштима, отежани услови пословања, нелојална конкуренција из околних земаља, неће поправити ситуацију. Aли ће разабрати зрно од кукоља, показаће ко је способан да води бизнис, а ко не би ни у којем случају требало да се налази у регистру привредника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана