Потраживања

Ма­ри­на Чигоја

Огроман износ кредита које банке не могу да наплате доказ је да ни у финансијском сектору РС не "цвјетају руже" и да би, уколико се проблеми у реалном сектору не почну рјешавати, у наредном периоду могло да дође до озбиљних проблема и у банкарском систему који је протеклих година одолијевао ударима кризе.

Званична статистика каже да су доспјела потраживања банака у Српској за само шест мјесеци повећана за скоро 100 милиона марака. Износ који су банке пласирале и сада не могу да наплате премашио је вртоглавих пола милијарде марака. Посебно је алармантан раст потраживања од приватних предузећа. Учешће доспјелих у укупним потраживањима овог сектора износи 16,31 одсто и константно је у порасту, а у односу на 2012. повећано је за чак пет одсто.

Сигурно је да су на драстично погоршање наплате у овој години добрим дијелом утицале и непогоде које су захватиле велики дио привреде. Јасно је да предузећа која су претрпјела штету нису могла на вријеме да измирују обавезе и да је то један од разлога оволиког скока потраживања. Али, то свакако није једини и кључни разлог. Тренд повећања неизмирених обавеза постојао је и прије поплава, а основни разлог је хронична неликвидност привреде на коју привредници већ годинама упозоравају, а на чијем се рјешавању недовољно ради. Укупна лоша економска ситуација у земљи очито узима данак. Оно што такође брине је и чињеница да се број незапослених у БиХ повећава што би могло да наговијести и значајније проблеме при отплати кредита у сектору становништва, који за разлику од привреде, још увијек има доста мање учешће доспјелих потраживања у укупним кредитима. Сигурно је да се, уколико у наредном периоду буде отпуштања радника или смањења плата, могу очекивати и већи проблеми у наплати кредита од грађана.

Јасно је да су проблеми велики и да се власт са њима озбиљно мора позабавити. Огроман број предузећа не само у РС, већ и у БиХ годинама се бори са проблемом неликвидности, а чини се да се у том зачараном кругу сваки дан окреће све више фирми. Иако у надлежним институцијама увјеравају да је банкарски сектор ликвидан, питање је и колико ће то тако још бити с обзиром на то да се профиталиблност из године у годину смањује, а потраживања и неквалитетни кредити повећавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана