Потраживања

Ма­ри­на Чигоја

Податак да банке у Републици Српској тренутно потражују више од 340 милиона марака по одобреним кредитима само је још један у низу показатеља у каквим се проблемима налази домаћа привреда, а с њом и грађани ове земље.

Доспјела потраживања за само шест мјесеци ове године повећана су за чак 23 одсто у односу на крај прошле године. Учешће потраживања у укупним кредитима повећано је за 1,1 одсто у односу на крај 2011. године, а од укупног износа доспјелих потраживања, око 91 одсто су потраживања са кашњењем дужим од 30 дана.

Овај проблем никако не би требало олако схватати, с обзиром на то да су и најмања кашњења у наплати потраживања један од најранијих показатеља да ту постоје одређени проблеми.

Ненаплаћена потраживања биљеже раст како у сектору привреде, тако и код становништва, што је још један разлог више за банке да поведу рачуна приликом одобравања кредита, али то истовремено говори и о незавидној ситуацији у којој се привреда и становништво налазе.

У Агенцији за банкарство РС истичу да ниво доспјелих потраживања, посебно у реалном сектору, указује на то да је неопходно радити квалитетније анализе кредитне способности клијената при одобравању кредита и редовно пратити сервисирање кредита, како би се смањила изложеност кредитном ризику.

Много већи проблем је чињеница да је огроман број предузећа у Српској суочен са неликвидношћу и да за тај проблем још нико није предложио било какво рјешење.

Оживљавање привреде на било који начин пријеко је потребно.

С обзиром на то да ни предузећа једна од других не могу да наплате своја потраживања, долазимо у један зачарани круг гдје свако сваком дугује. А у таквим приликама и највиспренији предузетници тешко се могу снаћи.

Напротив. Врло је вјероватно да нас у идућем периоду очекује и даље повећање потраживања ако се нешто конкретно не предузме, било на привлачењу страних инвеститора који ће донијети свјеж новац, било на неки други начин.

++++++++++++++++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана