Потпис за боље сутра

Ведрана Кулага Симић

Свако од нас зна или је, нажалост, познавао некога кога живот није мазио и коме је судбина намијенила борбу са злоћудним туморима. Неки су из тих борби излазили као побједници, а други остали упамћени по мукотрпној бици до самог краја.

 

Свако од нас је, барем једном, чуо кроз какве муке пролазе многе данашње жене у жељи да се остваре у улози мајке -  да доносу нову радост и осмијех на овај свијет који се увелико на многим адресама, међу којима је и ова наша, бори са бијелом кугом.

Свако од нас је, барем једном, гледао како се родитељи боре за животе оних којима су живот и подарили и како су спремни да за њихово изљечење дају и оно што немају. Само да поново виде осмијех и срећу на лицима малишана, да их отргну из болничких кревета и одведу у топли дом.

У Републици Српској је, нажалост, све више наведених примјера. Из године у годину расте број обољелих од карцинома. Из године у годину све је више  жена које тешко успијевају да, без помагала, изнесу трудноћу до краја, а готово сваки дан можемо чути да је неки малишан одведен у болницу и да ту мора и да остане. А са њим и њежна мајчина или очева рука.

Свака од тих борби је сизифовска и захтијева надљудске напоре да би, ипак, крај био срећан, а сва помоћ је добродошла. Ма колика и каква она била.

У том правцу иде иницијатива коју су надлежнима у Републици Српској већ доставили из Конфедерације синдиката који су подвукли да је потребно да буде измијењен закон о здравственом осигурању да би радници који дођу у те тешке ситуације и буду приморани да отворе боловање могли да за то вријеме примају пуну плату, а не умањену што је сада случај.

Прозвани морају пронаћи начин да иницијатива што прије прерасте у дјело јер нема ни говора да смије остати само мртво слово на папиру. Јасно је да се неке ствари не могу промијенити преко ноћи, али је још јасније да се могу узети у разматрање како би се што прије дошло до начина како да заживи. Посебно када је ријеч о ситуацијама у којима често секунде понекад играју кључну улогу. Превише новца у Републици Српској и генерално у БиХ је узалуд бачено на ко зна какве све ствари. Превише новца је дато појединцима који ништа не раде. Превише новца је “нестало” док се кукало да се нема новца.

Бројни званичници у Републици Српској посљедњих мјесеци наглашавају да су одлучни да промијене одређене приступе и да, између осталог, озбиљно крену у борбу са демографским промјенама јер је ситуација алармантна.

Времена за губљење више нема. Друштво и политичари се морају показати на дјелу и својим потписом показати да им је стало до грађана, да ће дати све од себе да се добре и корисне идеје усвоје.

Новца, очигледно, има. Само га је потребно правилно распоредити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана