Потопљена предузећа

Ма­ри­на Чигоја

Многи се, нема сумње, још сјећају језивих слика из маја прошле године, када су многи градови БиХ изгледали као језера. Изгледало је да се од тог удара природе никада нећемо опоравити. Данас, десет мјесеци касније, људи и привредници су се, колико-толико вратили свакодневном животу.

Међутим, проблема је опет много. Остали су неријешени проблеми још из прошле године, а на њих су се накалемили и неки нови.

Привредници који су претрпјели велику штету у поплавама остали су без било какве помоћи. Иако су више пута најављивани, ваучери фирмама још нису подијељени. С друге стране, иако су и сами поплављени, привредници као и огроман број радника, сваки мјесец издвајају одређен износ за Фонд солидарности, који је основан управо с циљем да се помогне онима који су претрпјели штету. С правом су привредници дигли глас. Претрпјели су огромну штету, ништа нису добили, а поред тога испостављају им се додатни рачуни. Није ријеч само о доприносу. Привредницима је рачун испостављен и за одвоз смећа које су имали након поплава, проблем књижења залиха које су уништене у поплави такође није ријешен, а неке општине нису их ослободиле ни пореза на непокретности.

Много неријешених питања очигледно је остало након поплава. Може се закључити да је и овог пута значајнија подршка власти изостала. Подршка привреди, које су пуна уста и онима на власти, и онима у опозицији, посебно пред изборе, очигледно у пракси изостаје. Али, с обзиром на то да је прошла скоро година од те катастрофе која нас је задесила, можда је вријеме да се сви у БиХ озбиљније посвете овом питању.

Ако им се већ не може помоћи тако што ће им штета бити надокнађена, макар у одређеном проценту, не треба их ни затрпавати новим обавезама.

Ако већ поплаве нисмо могли избјећи, пропаст фирми које су тада оштећене сигурно можемо, само је потребно да сви, од оних најнижих, па до највиших нивоа власти у РС и БиХ покажу више слуха и разумијевања, а не да то, као и до сада, углавном остане на ријечима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана