Потоп превозника

Маријана Миљић Бјеловук
Потоп превозника

Превозници у БиХ посљедња су рупа на свирали свих надлежних институција у овој земљи. Због таквог односа према њима годинама имамо стампедо одласка возача, а и оно мало што је остало ускоро ће да спаковати кофере и придружи се својим бившим колегама у Словенији, Италији, Аустрији, Њемачкој и другим државама широм свијета.

Колико надлежни не маре за превознике најбоље су показали на примјеру изласка камионџија на улице у два наврата, који су се са њих повукли, јер им је обећано рјешавање нагомиланих проблема. Али ако ништа у овој наопакој земљи до сада смо се увјерили да је све обећано углавном једнако неиспуњено. По ко зна који пут камионџије су насјеле на шаљива обећања надлежних која очигледно користе само за куповину времена и смишљање неких нових вицева на рачун шофера. Наравно, ништа није бољи третман ни осталих грађана ове земље.

Не само да их не дотичу њихови проблеми ни најмање, већ надлежне институције настоје да задају нове ударце возачима својим траљавим радом, који папрено наплаћују ни од кога другог него од новца грађана. Бахатости и безобразлуку нема краја. Да је тако показује и Агенција за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) која је изненада прекинула испоруку тахографских картица возачима у БиХ.

Али то и не изненађује, када се, не само у БиХ, већ се и шире зна да је ријеч о институцији која не задаје само проблеме возачима, већ и свим осталим грађанима уговарајући сумњиве набавке вриједне милионе марака. Али то њих, по свему судећи не брине па настављају да се бахате и гутају милионе марака новца грађана за акумулирање проблема становништву ове напаћене земље.

Свој нерад, ИДДЕЕА, само у посљедњем примјеру по питању обуставе испоруке издавања тахографских картица правда образложењима које ама баш нико “прогутао”. За то нико, нажалост, из те агенције неће одговарати, јер је код нас устаљене пракса што си гори народу, то си бољи држави и власт те више цијени.

На крају ће, како је кренуло, сами они и остати у овој земљи апсурда и смишљати једни другима подвале, а на томе примјеру су, не дипломирали већ докторирали. Ту диплому о врат су окачили они којима су повјерене силне агенције и институције, тако и они којима подносе извјештаје о свом нераду. Јер да није тако, бар би неко до сада одговарао за штетне потезе и одлуке које доносе, а којим само тјерају грађане да бјеже главом без обзира из ове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана