"Потоп" пољопривреде

Ма­ри­на Чигоја

Изузетно лоше временске прилике за ово доба године донијеле су нове невоље пољопривредницима у Републици Српској, који већа сада процјењују да би овогодишњи род могао бити преполовљен!

Очигледно је да већ неколико година временске прилике не иду на руку пољопривредницима због чега тону у све дубљу и дубљу дубиозу.

Иако су се ратари понадали да ће, због одређених олакшица које им је омогућила Влада РС, ове године ситуација бити боља него претходних, када су усјеви страдали како због превисоких температура, тако и због поплава које су задесиле поједина подручја Српске, од тога, како сада ствари стоје, неће бити ништа.

Чињеница је да је ове године сјетву у извјесној мјери олакшала помоћ Владе РС, која је измирила 28 милиона марака субвенција које се односе на дуг за прошлу годину, те обезбиједила регресирани плави дизел за који су се ратари претходних година безуспјешно борили и да је изгледало да ће ратари имати колико - толико боље услове за рад.

Међутим, таман када су уложили труд, рад, те купили репроматеријал који је ове године био скупљи и до 30 одсто у односу годину раније, услиједиле су ниске температуре и град који је за собом оставио поломљене стабљике усјева и опустошене оранице.

Јасно је да ситуација на терену није нимало ружичаста, и да управо због временских (не)прилика не треба искључити могућност разних поскупљења.

То је свакако нешто што не иде наруку никоме у РС и због тога се морају пронаћи адекватни начини да се штета колико је то могуће надокнади и да становници Српске, али и пољопривредници који једва спајају крај са крајем не проживе још снажнију олују.

Чињеница је да је Влада РС у претходном периоду настојала да изнађе начин да помогне пољопривредницима, а вјерујемо да ће у том правцу наставити и у будућности, јер је очигледно да ратари без помоћи државе неће успјети да преброде проблеме са којима се суочавају.

Колике ће заиста посљедице лоше бити видјећемо ускоро, а оно што је већ извјесно јесте да нас очекују папрене цијене воћа и поврћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана