Поткопавање Дејтона

Перица Пећанац
Поткопавање Дејтона

Запад и лидери у Сарајеву дефинитивно ће поткопати Дејтонски споразум, оцјена је анализе канадског Центра за истраживање глобализације "Глобал рисрч".

У анализи се истиче да ће се "ситуација у БиХ заоштрити чим Република Српска одржи референдум о свом уставном статусу, чији је циљ да се управо тим лидерима из Сарајева и западним земљама не дозволи да укину РС", а "Глобал рисрч" не искључује ни војну кампању против Бање Луке, подсјећајући на изјаву одлазећег предсједника Хрватске Стјепана Месића о пресијецању коридора у Посавини.

Aко лаички посматрамо ову анализу, приче о новим, поготово оружаним сукобима у БиХ, већ су одавно испричане и од њих нема ништа, јер је "БиХ на евроатлантском путу и пред вратима Европске уније"...

Међутим, када један међународни истраживачки центар донесе те закључке, треба ставити прст на чело и запитати се да ли је све баш тако идилично како се становницима Републике Српске и БиХ свакодневно пласира?

Забрињава чињеница да су лидери из Сарајева очигледно спремни на све, чак и на то да погазе Дејтонски мировни споразум. Aнгажујући Месића, који је на крају своје политичке каријере Србе, али и Хрвате, у БиХ убјеђивао да им је "Сарајево главни град у којем требају да се осјећају као код своје куће", сарајевски политички лидери покушавају да његовом игром одрекну Србе од својих овлашћења предвиђених Дејтоном.

Ту игру очигледно игра и дио међународне заједнице, па "Глобал рисрч" упозорава да би из тог разлога "Москва требало да размотри своју политику на Балкану и да руске дипломате не треба више да посматрају Дејтонски споразум као преслаб да издржи политичке нападе".

Темељи Дејтона чврсти су и стабилни колико народи у БиХ то желе. Проблем је што бошњачки политички лидери из Сарајева желе по сваку цијену да оборе стубове, како би се све срушило на леђа српског и хрватског народа.

Због тога се и дигла толика прашина око Закона о референдуму РС, који је у складу са Дејтонским споразумом, уставним надлежностима Српске и, као демократско средство, усклађен са највишим стандардима европског законодавства.

Јер, покушавајући да пониште овај закон, бошњачки политичари, потпомогнути дијелом међународне заједнице, на тај начин желе да пониште основне одредбе Дејтона, а самим тим и споразум.

+++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана