Потјернице за Добровољачку

Жељка Башић
Потјернице за Добровољачку

Обуставом потјерница које је Интерпол Београд расписао за осумњиченима за ратни злочин у Добровољачкој, Генерални секретаријат Интерпола у Лиону званично је потврдио тврдњу директора Интерпола Београд Милоша Опарнице да у свом раду примјењује селективност и волунтаризам.

Сада је сасвим јасно да се и међународна безбједносна агенција почела руководити политиком, очигледно прихвативши сугестију министра безбједности БиХ Тарика Садовића да не дође до расписивања "црвених потјерница" за држављанима БиХ осумњиченим за ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву с почетка рата. То је јединствен случај у пракси Интерпола.

Aпсурдно је, да се на Интерполовим потјерницама налазе осумњичени за крађе, а да се притом маргинализује потјерница са ознаком ратног злочина.

Баш на захтјеву Србије упућеном Лиону, догодила се прекретница у вези са начином подношења захтјева за хапшења због ратних злочина које достављају Интерполове чланице.

Тако ће се убудуће, барем привремено, захтјеви за потјерницама за ратне злочине примати само ако су достављени од Хашког трибунала или земље која је поднијела захтјев за потјерницом за своје држављане, а у случају расписивања потјерница за држављанима друге државе, одједном, тражи се сагласност обје државе.

Наравно да у случају захтјева Србије, нема и никада неће ни бити сагласности БиХ јер је Садовић похрлио у Лион да заштити "своје" држављане од руке правде. То је урадио вјероватно зато што и сам зна да злочин у Добровољачкој показује какав се заправо рат водио у БиХ.

Није без основа ни питање зашто је одлука из Интерпола у Лиону стигла у БиХ баш у дане када се разматра питање Садовићеве смјене са функције министра безбједности БиХ.

Нема бољег и јачег успјеха за Садовића и Сарајево од тога да генерални секретар у Лиону Роналд Нобле одлучи да се потјернице ставе ван снаге.

Можда ће тим успјехом привремено Садовић и задржати министарску фотељу, али тиме неће избрисати чињеницу да се злочин догодио.

Ваљда и Садовић некада прође Добровољачком улицом макар и службено. A да има у њему имало савјести тражио би тада казну за кривце за злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана