Потјерница ФТВ-а за Јосиповићем

Проф. др Миле Ласић
Потјерница ФТВ-а за Јосиповићем

Ризикујући да се нађем већ на сљедећој "Бакировој потјерници", тамо негдје уз перјанице хрватских етно-политичара, с којима немам никакве везе, дакле као некакав "Човићев плаћеник", "ХДЗ-овац од главе до пете", "ХДЗ-овац у целофану" или у најбољем случају "недоказани дипломата", како мештри манипулације већ почињу "шушкати", морам прокоментарисати срамотни осврт ФТВ-а на документ предсједника Републике Хрватске и Владе Републике Хрватске који се тиче стања у нашој земљи.

Обје ове институције су већ по Уставу РХ дужне креирати спољну политику, а та сусједна земља је и тзв. гарант, боље речено супотписник Дејтонског мировног споразума.

Не знам ништа о аутору нестручног и неразумног ФТВ-памфлета и није ни важно како се зове, за такве врсте напада су увијек одговорни они који су по дефиницији одговорни у било којој медијској, па и ТВ-кући. Специфичност и трагичност ове врсте неодговорности је у томе што би ФТВ требало да буде "јавни сервис" у дијелу БиХ, дакле ФБиХ, а она то, нажалост, више није.

У означеном смислу, одговорност за везивање уз једну странку, идеолошко-политичку једнодимензионалност или нестручност сносе главни и одговорни уредници, директори, а не новинар или водитељ вечерњег дневника, којег ми је просто било жао због реченица којима је најавио антихрватску пашквилу на сјајном хрватском језику.

Желим овим мојим протестом као јавни и независни радник, који признаје само ауторитет струке и савјести, показати куда води служење једној идеји или партији и коју врсту неуважавања реалности и чињеница производи некомпетентно новинарство ФТВ-а, управо на примјеру посве промашеног и неутемељеног напада на челнике сусједне земље, те на њеног амбасадора у Сарајеву.

Прогласити за непријатеља БиХ посебно предсједника РХ господина Иву Јосиповића, дакле човјека који је као ниједан хрватски предсједник прије њега, нити политичар у регији, легитимисао регионалну сарадњу као приоритет своје политике и претпоставку за приближавање ЕУ, равно је, пак, сулудости и политичком сљепилу.

Неки врло социолошки и политолошки упућени и мени блиски људи, иначе, овај вид патриотизма и борбе противу национализма у једностраној идеолошкој ФТВ-овој обради с разлогом зову "антинационалистички национализам", а врсту патриотизма која се тим путом пропагира виде као "унитаризам", јер не уважава бх. реалности постојања формираних нација и политичких народа у БиХ.

Успут казано, да је господин Лагумџија само мање нарцисоидан него што јесте, да је више проевропски одгојен, а не тако детерминиран "културом надбијања", ову поруку из Загреба не би ни морали упућивати у форми засебног документа. Срео се уосталом с Јосиповићем, али није ништа схватио. (скраћени коментар преузет са дневник.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана