Потенцијални хорор филм

Вељко Зељковић
Потенцијални хорор филм

Посљедњи хаос на свјетским финансијским тржиштима могао би, али и не мора, да буде сигнал “армагедона”. Најгори сценарио је да се турбуленције и потреси на берзама одразе на реалну економију, што би онда највише на својој кожи осјетили обични људи. Они би то дебело платили, јер су берзе до сада увијек налазиле начина да преживе, тако што су штампане нове количине новца којима су покривани направљени губици.

Оно што је упалило црвену лампицу јесу прогнозе банака “Џеј Пи Морган” и “Голдман Сакс” које су недавно промијениле своја предвиђања о здрављу америчке економије. Они сада процјењују да она има чак 35 одсто шанси да падне у рецесију до краја ове године.

Уколико до тога и дође, САД би у том случају биле такозвани нулти пацијент, јер би се тај вирус онда проширио широм свијета. Много пута се до сада десило да, када Америка кихне са оне стране баре, и Европа се одмах разболи, прехлади. У овом случају тешко би који антибиотик помогао. 

Ово никако не би био добар сценарио, поготово за Њемачку, чија индустрија све више пати тражећи начина да удахне ваздух, којег је све мање. И саме боце са кисеоником је све теже наћи. Бројке објављене посљедњих седмица дају суморну слику највеће европске економије. Због тога не треба да чуди да је и повјерење инвеститора у њемачку привреду пало на најнижи ниво од јануара ове године.

Некадашњи мотор Европе је смањио свој извоз у Кину, посебно аутомобила, покушавајући то компензовати преко САД, али ако дође до ситуације да у џеповима Американаца у неком периоду буде мање новца, то би попут електрошока утицало на већ помало хронично болесну њемачку привреду. Ова зараза се не би ту зауставила, већ би попут пандемије захватила и друге земље. То се, прије свега, односи на извозно оријентисане државе попут Аустрије, Француске, Италије, па и БиХ.

Оно што додатно долива уље на ову ватру која тиња, а распламсавају је и берзански вјетрови и страхови, јесу и растући дугови у неким од највећих европских земаља. Све ово у комбинацији пријети да потпали ново буре барута које би могло направити финансијску нуклеарну печурку налик оној из 2008. године. То би, према мишљењу појединих аналитичара и економиста, био први кадар хорор филма. Да ли ће све остати само на првом кадру или ће доћи до снимања читавог филма? Нажалост, лидери Европске уније немају баш добре резултате у предвиђању финансијских криза, посебно оних које долазе из САД. Врло често се понашају попут мува без главе, игноришући или споро реагујући на глобална дешавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана