Постизборне комбинаторике

Жељка Домазет

Да је БиХ најчуднија земља по свему, овога су пута потврдили избори и постизборне комбинаторике.

Док се изборни побједници окупљају да направе функционалну и ефикасну власт да постизборна прича не би била претворена у постизборну кампању, мале странке их држе на ланцу и гледају да улове у мутном.

У граду на Неретви делегације најјаче српске и хрватске странке, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ са лидерима на челу су се договориле да направе окосницу власти и да сачекају кога ће за партнера међу Бошњацима одабрати СДА и тренутно први човјек ове странке Бакир Изетбеговић.

Милорад Додик и Драган Човић позивају на то да се поштује воља бирача и на брзо формирање власти јер посљедње што треба овој земљи јесте да се вријеме губи на формирање власти умјесто да се рјешавају нагомилани проблеми.

 У међувремену Изетбеговић, тврдећи да ће разговарати са свима из сарајевске чаршије, мјерка ко ли ће му дати најбољу позицију. Позива се и на декларацију коју је потписао са СДС-ом и отворено каже да су му они и ПДП милији од СНСД-а и Милорада Додика.

У СДА спремно кажу и како им је "Домовина" освојила мандате на нивоу БиХ и да их сљедује чак пет мјеста у Влади Републике Српске, али при томе заборављају да је СНСД као једина странка из Српске освојио мандате у Федерацији.

У свему томе мале странке мјеркају лијево и десно, да утврде пазар и профитирају. Дижу, наравно, своју цијену и ослушкују ко ће дати више.

Ко ће с ким, видјеће се. Видјеће се и ко ће играти поштено, а ко ће искористити ситуацију.

Такође ће се видјети и то ко ће рушити БиХ, ко ће је чинити функционалном и европском земљом. Једно је сигурно - када се изигра воља изборних побједника и направи рачуница у којој се може уцјењивати, онда мали побиједе велике, а избори постану профитерство, а не воља бирача.

А не би требало да буде да у овој земљи приоритет има чиста рачуница, да комбинаторике постану њен епитет, изборна воља погажена, а уставна структура заборављена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана