Поштено

Дарко Момић

Парламентарне политичке партије у Српској, уз понеки изузетак, представиле су слогане за овогодишње новембарске изборе, али судећи по до сада виђеним, ниједна странка не треба да се узда да ће њен слоган ући у уши и остати упамћен и препознатљив.

СНСД на препознатљивој матрици о неопходности српског јединства утемељеној прије неколико изборних циклуса са слоганом “Моја кућа Српска” и посебно запечаћеном прије двије године на општим изборима са прилично добрим слоганом “Под заставом Српске” наставља политику континуитета и са овогодишњим слоганом “Окупљање за Српску”. Чини се да у овој странци нису улагали превише труда у ефектан слоган, јер ће бираче поново покушати да привуку подсјећањем на остварене резултате.

С друге стране, за разлику од општих избора 2018. године када су са “Свиће” покушали да увјере апстиненте да ће сви изаћи на изборе и гласати за промјене, креатори кампање СДС-а ове године су пред бираче изашли са слоганом “Српска по мјери свих нас”. Прилично неубједљиво зато што обични бирач не разумије “на прву” шта је аутор хтио да каже, због чега ће кандидати ове странке морати да уложе додатни труд и да објашњавају какву поруку шаљу слоганом.

У свом првом изласку на изборе ДЕМОС ће користити слоган “Без дилеме - Српска прије свега”, који је ефектнији од слогана њихових бивших партијских колега из ДНС-а, који најављују да ће пред бираче са поруком “За људе и живот Српске”. Биће да су у ДНС-у заборавили да је СДС на општим изборима 2006. године са сличним слоганом “На живот” отишао у опозицију и да се више никада није вратио на власт на нивоу Српске.

Уједињена Српска, што је прилично изненађујуће, акценат није ставила на Српску и пред бираче излази са слоганом “Озбиљни људи”, очигледно сматрајући да је бирачима јасно да је патриотизам иманентан овој странци и да то не треба посебно да наглашавају. За разлику од слогана који не изазива неку нарочиту пажњу, ова странка је недавно емитовала спот који је жестоко узбуркао јавност. Пошто се о укусима не расправља, не бих давао личну оцјену спота, али чињеница да је имао више од два милиона прегледа показује да у овој странци знају како се добија на публицитету.

Социјалистичка партија ће на изборе са слоганом “Ударнички за народ”, што потпуно иде уз странку која гаји имиџ баштиника бившег система на који подоста бирача и данас гледа са одређеним сентиментом.

Елем, нису се странке превише прославиле слоганима за овогодишње изборе, а камоли досегнуле непревазиђени слоган “Поштено Ђинђић”, којег се сви сјећају и послије више од двије деценије. Можда и зато што бирачи ријетко којег политичара идентификују са поштењем. Ево рецимо мени поштење иде само уз Радована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана