"Поште РС"

Марина Чигоја

"Поште Српске", на велико изненађење, оствариле су у првом кварталу ове године позитиван финансијски резултат. Истина, сам износ добити није велики и не може значајније поправити стање у овом предузећу, али имајући у виду то да су "Поште" годинама у минусу, ово свакако јесте охрабрујући податак.

Основни разлог бољег резултата почетком ове године, како признају и у овом предузећу, јесте чињеница да су предузећа почела у нешто већој мјери, него што је то било до сада, да поштују Закон о поштанским услугама РС.

Управо на непоштивање овог закона већ дуже вријеме упозоравају из "Пошта", јер им курирске службе, које нису регистроване за ту дјелатност, узимају посао, а самим тим и приходе.

Такође, чињеница да "Поште" морају бити заступљене и тамо гдје је то потпуно нерентабилно, значајно оптерећује пословање предузећа, па су због тога били приморани да поједине поште гасе.

Међутим, то нису једини проблеми са којима се суочава ово јавно предузеће. "Поште" су оптерећене вишком радника, а проблематична је и старосна структура запослених. Довољан доказ за то је податак да чак трећина радника има од 51 до 60 година, док више од 60 година има 75 радника. Рјешења, наравно, нису једноставна, али се она морају тражити.

С обзиром на то да је нерационалност бољка свих јавних предузећа  сигурно је да би се на томе могло порадити и у овом предузећу.

Иако имају законску основу за то, "Поште" не могу да се ослањају на помоћ из буџета и да на том заснивају своје пословање.  "Поште" су до прошле године рачунале и на новац од приватизације "Телекома" којим је покриван губитак, а с обзиром на то да тог новца више нема јасно је да управа мора да проналази друга рјешења.

Да ли је први квартал ове године показатељ да се нешто на том плану већ и чини видјећемо у наредним мјесецима и са новим финансијским извјештајима.

"Поште" јесу предузеће које врши јавну функцију и треба им помоћи, али се њихово пословање не може заснивати само на томе. Морају пронаћи рјешења за излазак из дубиозе, па макар то подразумијевало и неке потезе који нису популарни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана