Посрнуло правосуђе на испиту

Жељка Домазет

Да ли ће посрнуло правосуђе БиХ почети да стаје на здравије ноге могао би показати и обновљени процес пред Апелационим вијећем Суда БиХ који се води против ратног команданта Сребренице Насера Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића.

Апелационе вијеће има шансу да коначно јавности ове земље покаже и докаже да жртве злочина, без обзира на то које су националности, морају да добију сатисфакцију, као и злочинци исто тако, без обзира на то да ли су ове или оне националности, заслужену казну.

Ако се има у виду чињеница да се Орић сматра господаром рата у Сребреници од почетка до краја сукоба на тим просторима и да је, иако је суђен по блажем закону, његов саборац Изет Арифовић првостепено осуђен на десет година затвора, онда је сасвим сигурно првостепена ослобађајућа пресуда Орићу морала да буде срушена, јер је стајала на трулим ногама и без икаквог правног утемељења. Суд БиХ је на испиту и због тога што треба коначно да одговори ко је крив за убиства више од три и по хиљаде побијених Срба у Подрињу и да коначно богиња правде, макар након четврт вијека, држи тас без икакве пристрасности. Требало би да се не би дешавало да породице српских жртава након досадашњих срамних пресуда не говоре у очају: “Вриштали бисмо до неба”!

С друге стране правосуђе на нивоу БиХ мораће дебело да се обрачуна и са лажним свједочењима свих оних који су под различитим притисцима или лобирањима свакојаке врсте мијењали исказе и допринијели да се процес и против Орића, његових сабораца и слични процеси скрену са колосијека правде и цијели процес оде у сасвим другом смјеру.

Сви који су и овлаш пратили првостепени процес суђења Орићу знају да је обиловао таквим стварима. Није чудна стога ни одлука којом је цјелокупно суђење обновљено, а првостепена пресуда укинута.

Апелационо вијеће Суда БиХ у обновљеном поступку против Орића има прилику да исправи грешке и све странпутице којима је обиловао првостепени поступак. Уколико се то не деси, ова земља ће још задуго бити дубоко подијељена, а живот у њој пун раздора, невјерице и страха, који ће моћи издржати само они који су зарађивали на туђој муци и крви. Уосталом, земље грађене на таквим темељима никада нису ни биле дугог вијека.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана